Турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу је одржао говор у згради турског Генералног конзулата у Хамбургу и захтевао да представници Савезне Републике Немачке престану да држе лекције Анкари.

«Престани да нам држите предавање о људским правима и демократији», рекао је министар у говору који је преносио канал «Тв Н» са истовременим преводом.

 

 

Министар Чавушоглу  је дошао у Берлин на разговоре са немачким министром спољних послова Сигмаром Габриелем. Међутим, Чавушоглу је морао да свој говор одржи у конзулату, јер су власти  Хамбурга отказале његов  говор пред  турском дијаспором.

 

Формални разлог за поништење отказивање говора је следећи: да просторије у Вилхелмсбургу, у којима је министар требао да држи говор, не задовољавају стандарде безбедности заштите од пожара.

 

Односи између Берлина и Анкаре погоршали су се након хапшења немачког новинара турског порекла Дениза Јукела у Истанбулу. Он је осумњичен од стране  турских власти  за учешће у терористичким организацијама, злоупотребу података и промоцију тероризма. »

 

Немачка канцеларка Ангела Меркел затражила да Анкара ослободи новинара.

 

Уследило је неколуко отказивања сусрета највишег нивоа, а у недељу је турски председник Тајип Ердоган упоредио садашњу политику Берлина са «акцијама нациста у прошлости», што је изазвало  велико незадовољство у Немачкој

Тагови: ; ; ;