Хашим Тачи је, у интервјуу за Радио Слободна Европа, рекао да је предлог закона о Безбедносним снагама «Косова» у потпуности у складу са Уставом и законима које је «Косово» израдило и усвојило заједно са међународном заједницом.

 

Америчка амбасада у Приштини је објавила да ће САД преиспитати билатералну сарадњу ако власти у Приштини промене мандат БСК без уставног амандмана, а генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је изјавио да је узнемирен због предлога да се створе оружане снаге «Косова».

 

 

Тачи је на то реаговао и изјавио да Безбедносне снаге «Косова» не представљају ризик по Балкан, већ да Балкану прети опасност од руских војних база у Србији, од руских МИГ и руских маневара у Србији.

 

«Ја сам и данас разговарао са генералним секретаром НАТО коме сам јасно нагласио вредности, оквир и будућу визију безбедоносних снага за трансформацију из једне цивилне у оружане снаге за «Косово»», рекао је Тачи, додајући да захваљује НАТО што се јасно изјаснио да су институције «Косова» оне које одлучују о будућности Безбедносних снага «Косова».

 

«Али, желим да нагласим да је овај ангажман у потпуности координисан и има потпуни политички концензус на «Косову», и потпуно је транспарентан са међународном заједницом. Није у питању једнострано деловање. Али ако нека земља мисли да ово треба да се координише са Србијом, тако нешто неће да се деси», рекао је Тачи.

 

«Не можемо да постанемо део НАТО без оснивања војске. Чекали смо три године на српском посланике и они су се изјаснили јасно да никада неће гласати за формирање Војске «Косова», јер су под утицајем Београда. Сада смо принуђени да наставимо са планом Б, изменом закона, што је у потпуности у складу са Уставом «Косова»», рекао је Тачи.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;