У Холандији се за седам дана организују парламентарни избори. Према анкетама, најбоље изгледе има радикална десна Партија слободе чији лидер Герт Вилдерс отворено тражи да се у земљи забрани продаја Курана и да се позатварају све џамије на територији краљевства.

 

 

По проценама, Вилдерсова партија би требало да освоји 15-20% гласова, али су опоненти већ направили споразум да формирају Владу без ове партије. Ипак, ово је озбиљан знак за ЕУ.

 

Холандија има 17 милиона становника и само 100 000 муслимана. Упркос томе, управо у Холандији су неизбежна мета били сви који су критиковали ислам.

 

Пре петнаест година су муслимански терористи убили лидера једне десне партије Пима Фортејна. Две године касније је исламиста Мохамед Бујери убио режисера-исламофоба Теа ван Гога. Тада су претње почеле да стижу и самом Вилдерсу, који од тада живи под сталним полицијским надзором.

 

Вилдерсов изборни програм написан је на једној јединој страници и почиње речима: „Вратимо Холандију себи“.

 

„Милиони Холанђана су напросто уморни од исламизације наше земље. Доста нам је масовног усељавања, доста је било давања азила, доста је терора, насиља и одсуства безбедности“, пише у програму.

 

Он се залаже за потпуно затварање државних граница, иступање из ЕУ, забрану ношења муслиманских турбана и фереџа, превентивно хапшење свих екстремних муслимана, забрану повратка у Холандију свим муслиманима који ратују у Сирији.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;