WikiLeaks је почео да објављује тајна документа CIA под кодираним именом Vault 7, напомињући да ће то бити највећа серија процурелих тајних докумената главне америчке шпијунске мреже.

 

„Први потпуни део серије биће под називом Year Zero и садржаваће 8761 документ и фајл из изоловане мреже са високим степеном заштите која се налази унутар седишта CIA у Ленглију“, јавља WikiLeaks.

 

 

На сајту се тврди да ће Year Zero разоткрити размере тајних хакерских програма америчке шпијунаже усмерене на упаде у различиту апаратуру и високотехнолошке производе европских и америчких компанија. Међу њима су Apple iPhone, Google Android, Microsoft Windows и телевизори Samsung, који могу да се претварају у скривене микрофоне.

 

WikiLeaks тврди да је CIA недавно изгубила контролу над већим делом свог хакерског арсенала који укључује и програме-вирусе и тројанце. Наводно се ради о инструментима који омогућавају дистанционо управљање различитом техником и документацијом.

 

„Тај необични сет инструмената обухвата неколико стотина милиона редова кода и омогућава ономе ко га поседује да располаже практично свим могућностима CIA за извођење хакерских напада. Тај ,архив’ циркулише међу хакерима и онима који за њих раде, а раније су радили за америчку Владу“, пише на сајту.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ; ;