Портпарол најутицајније албанске партије ДУИ Бујар Османи потврдио је да је опозициона СДСМ спремна да гласа за тужбу против Србије за геноцид над Албанцима између два рата, што је део «тиранске платформе» албанских партија у Македонији и један од услова да Албанци подрже Заева за мандатара.

 

 

Османи је у интервјуу за македонске медије рекао да је са Заевом постигнут договор о овом питању.

«Верујемо да је ово важно питање које треба да буде затворено», рекао је Османи, те додао да је лидер ДУИ Али Ахмети у дворишту своје куће нашао гробницу која је, како је рекао, само «врх тог покоља», који се десио над Албанцима у том периоду.

Македонски медији објавили су октобра прошле године да је у дворишту куће лидера најутицајније албанске партије Алија Ахметија пронађен скелет за сада неидентификоване особе, те да се претпоставља да се ради о остацима људи који су ту сахрањени још 1913. године.

Ахметијева кућа се налази у тетовском селу Зајас.

Координатор тима која је истраживала гробницу, Мусли Муслију је тада рекао да су тела прво спаљена, а затим бачена у напуштени бунар, који је касније затрпан.

Према тада објављеним информација у дворишту куће Ахметија је пронађено најмање десет скелета.

Подсетимо, Албанци уцењују македонске партије да званично подигну тужбу против Србије за наводни геноцид у периоду од 1912 до 1956. године. Када је Заев предложио то на седници Главног одбора своје партије, изнео је «аргумент» да би «Албанаца било много више да нису убијани, и да би онда ушли у Устав Македоније као конститутиван народ».

До сада су Албанци већ затражили озваничење албанског језика на целој територији Македоније, као и кантонизација и већа права за албанско становништво. Уз то, дебата о промени химне, заставе и грба, као и имена саме државе указује на циљ да Македонија и званично албанизује.

Иако је бивши премијер Никола Груевски био на корак од договора са Ахметијем, преговори су пропали јер је одбио да испуни, како је рекао, «неприхватљиве захтеве Албанаца».

 

 

БЛИЦ

Тагови: ; ; ;