У нашој седмој по реду емисији анализирали смо најважније догађаје у свету и код нас:

 

Мајке поново на улицама Подгорице. На протесту присутно је било око 1000 жена, а претходну ноћ је око 200 мајки провело је пред зградом парламента. »Нек вам дјецу рађа НАТО, кад имате пара за то!» – поручиле су у свом обраћању, прочитаном данас на протесту пред зградом Скупштине Црне Горе, мајке из Пљеваља

 

И Вашингтон је сада против брзог формирања оружаних снага такозваног «Косова». Амбасада САД у Приштини је саопштила да ће Вашингтон преиспитати билатералну сарадњу и подршку Безбедносним снагама «Косова» уколико власт у Приштини промени мандат БСК без уставног амандмана.

 

У Београду Русија и Србија ускоро одржавају консултације посвећене Блиском истоку. «Током разговора разматране су припреме за руско-српске консултације које ће бити одржане у Београду 10. марта поводом блискоисточне кризе», наводи се у саопштењу руског МИП-а.

 

 

У многим градовима широм света покренута је акција «Зауставите геноцид над становницима Донбаса». Акције су организоване испред представништава Украјине, ОЕБС и канцеларија УН и председничких администрација. Према њеним речима, скуп је планиран и у Москви и другим градовима Русије, Венецији, Риму, Милану, Кишиневу, Братислави, Прагу, Будимпешти, Бечу, Софији, Даблину, Хагу и Њујорку. Окупљени носе транспоренте са сликама деце погунуле током рата у Донбасу.

 

Председник Републике Српске Милорад Додик дао је ексклузивни интервју руској ТВ Цариград. У свом интервјуу председник Додик говорио је о сложеној политичкој ситуацији у Босни и Херцеговини, улози Русије на Балкану као и о томе шта спречава српски народ да се уједини.

 

Руски „Мигови 29“ стићи ће у Србију 24. марта, на дан када је НАТО започео агресију на Србију и СР Југославију. Ово у издању од уторка пишу „Вечерње новости“. Председник Русије, Владимир Путин, требало би да потпише указ о испоруци шест «мигова» током сусрета у Москви са премијером Србије, Александром Вучићем.

 

Председник Македоније Ђорђе Иванов није доделио мандат за формирање нове Владе Зорану Заеву који је ушао у коалицију са албанским партијама. Уједињена опозиција тражила је промену Устава и већа права за албанско становништво у земљи. Суштина одлуке коју је донео Иванов је да, како је рекао, не може да повери мандат некоме ко угрожава независност и суверенитет Македоније.

 

 

Опширније о ситуацији у тој земље објасниће нам наш саговорник из Македоније, новинар Зарко Димитриевски.

 

 

Тагови: