Европска унија је на истом становишту са НАТО и САД по питању «војске Косова» и истиче да нема трансформације Безбедносних снага у војску без подршке свих заједница на Космету, речено је данас Танјугу у Бриселу.

 

 

Портпаролка Европске Комисије Маја Коцијанчич каже да Комисија пажљиво прати дешавања у погледу трансформације безбедносних снага.

 

«ЕУ дели мишљење НАТО и САД по овом питању. Оваква трансформација мора да подразумева свеобухватан и мултиетнички процес који ће обезбедити подршку свих заједница на Косову», пренела је Коцијанчич став званичног Брисела.

 

 

Поводом намере власти у Приштини да Безбедносне снаге Косова трансформише у тзв. војску Косова претходно се огласио и Северноатлантски савез.

 

У седишту НАТО у Бриселу кажу да су забринуту због оваквих намера и једностраних потеза Приштине, а генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг већ је изјавио да је поводом овог случаја у контакту са ЕУ партнерима.

 

Европска комисија оцењује да позив косовског Парламента на суспензију «бриселског дијалога» није у складу са обећањима које даје Приштина, нити доприноси нормализацији односа са Београдом.

 

«Позив за суспензију дијалога између Београда и Приштине, а под покровитељством ЕУ који је укључен у резолуцију усвојену данас у паралменту Косова не доприноси нормализацији односа и није у складу са обећањима које Косово даје», наводи се у саопштењу Европске комисије.

 

 

Европска комсија позива све политичаре на Космету да наставе свој ангажман у дијалогу и да раде на примени споразума постигнутих у оквиру дијалога.