Пољска ће блокирати заједничко саопштење ЕУ на крају самита у Бриселу, у знак протеста због реизбора Доналда Туска за председника Европског савета, јавио је данас АФП, позивајући се на неименоване дипломатске изворе.

 

 

Француска агенција оцењује да би такав потез Пољске могао да зада ударац напорима ЕУ да унапреди јединство Уније након изласка Британије из њеног састава.

 

„Пољска се сада противи закључцима које лидери 28 држава-чланица ЕУ намеравају да објаве по завршетку састанка у Бриселу, мада то неће угрозити одлуку о поверавању и другог мандата Доналду Туску“, рекао је неименовани извор за француску агенцију.

 

 

Десничарска влада Пољске оптужила је своје колеге у ЕУ да су игнорисале њено противљење обнови Тусковог мандата.

 

Саопштење на крају самита који се данас и сутра одржава у Бриселу, а које мора да буде једногласно усвојено да би ступило на снагу, требало би, како је планирано, да садржи закључке преговора ЕУ о економији, миграцијама и нестабилности на Балкану, као и о Тусковом реизбору.

 

Лидери ЕУ су раније данас на самиту Уније реизабрали квалификованом већином досадашњег председника Европског савета Доналда Туска, упркос покушајима његове родне Пољске да то спречи.

 

Премијерка Пољске Беата Шидло изјавила је пре тога да Туск не може да добије поновни мандат за председника Европског савета без пристанка Пољске.

 

„Дозволите да поновим: Ништа (не може да се учини) без нас и нашег пристанка“, изјавила је Беата Шидло одлазећи на самит у Бриселу.

 

 

Доналд Туск је, иначе, бивши премијер Пољске, а његова држава га оптужује за наводно мешање у домаћу политику.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ;