Паника у америчкој обавештајној служби

Америчке обавештајне агенције су огорчене због цурења информација у Wikileaks, саопштено је 8 марта, а преноси Reuters, позивајући се на извор у обавештајној служби САД.

 

Према новинским агенцијама, седиште ЦИА и НСА је у паници јер је обим цурења информација већи него у случају бившег агента Едварда Сноудена. Како је рекао извор Reuters, информације се прикупљају и преносе у WikiLeaks већ дуже време.

 

Паника у америчкој обавештајној служби

 

BuzzFeed тврди да су обавештајни званичници у паници.

 

„Ако погледате ситуацију у целини, горе је него са Сновденом. Његово цурење је довело до гламурозних наслова и угрозило је животе неколико људи. Ова ситуација може угрозити хиљаде људи широм света. То је као да пренесите своје најтеже сајбер оружје свакоме ко има интернет“, рекао је извор у обавештајној служби.

 

Како је рекао сабеседник BuzzFeed, подаци WikiLeaks су изузетно опасни.

 

„Не само да све ово представља претњу текућим операцијама, већ откривају и детаље наших приступа и метода рада који не би требало да буду познати нашим противницима. Непријатељи ће проучавати наше методе и учити од њих, а онда ће их користити не само против нас, већ и против оних који су слабији“, додао је извор.

 

Према писању Reuters, америчка обавештајна служба је свесна цурења информација од краја 2016 године.

 

CNN наводи да су, након објављивања WikiLeaks, у ЦИА и ФБИ покренуте заједничке инспекције који би требало да помогну да се пронађу извор цурења. Саговорници ТВ кажу да су објављени подаци „у основи“ оригинали, али су неки од докумената можда промењени. У исто време у Вашингтону су највише забринути због објављивања компјутерског кода који омогућава извођење сајбер операција и које би могли да користе хакери и да организују „хаос у иностранству“.

 

7 марта је WikiLeaks обелоданио више од 8500 тајних докумената ЦИА. Публикација која садржи информације „о целокупној хакерској машинерији“ америчких обавештајних служби је названа „Азил 7“.

 

Тврди се да је ЦИА изгубила контролу над својим хакерским арсеналом, што омогућава спољну контролу над различитим уређајима широм света.

 

Ката

 

 

 

 

Коментари: