Међународни суд правде је данашњом одлуком о одбацивању захтева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид ставио тачку на тај поступак, а нови захтев се не може поднети јер је у међувремену истекао рок, сматра некадашњи члан правног тима Србије у том случају Тибор Варади.

 

 

 

«Готово сам сигуран да је ово крај приче, јер је рок од 10 година за подношење ревизије истекао 26. фебруара», рекао је Тибор Варади Танјугу.

 

 

Ако је ревизија одбачена, јер није затражена од овлашћеног лица, односно без сагласности Председништва БиХ, а рок за њено подношење је истекао, то значи да нова ревизија не може да се тражи, напоменуо је професор Варади.

 

 

«Чак и када би се евентуално некад постигао договор о ревизији пресуде све три стране (српске, хрватске и бошњачке), рок за ревизију је пропушен и ту је крај приче», закључио је Варади.

 

Захтев за ревизију је одбијен уз образложење да га нису поднеле надлежне институције БиХ. Захтев је поднео Сакиб Софтић, у име бошњачког дела БиХ, без подршке хрватског и српског дела.

 

 

Представник МСП Филип Куврер је у обавештењу о одлуци навео да је МСП «прописно размотрио» мишљења чланова Председништва БиХ, која су изнели у својим писмима.

 

 

«Суд сматра да садржај ових писама показује да никакву одлуку нису донела надлежна тела у име БиХ као државе, у погледу захтева за ревизију Пресуде од 26. фебруара 2007. године у случају примене Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида БиХ против Србије. Стога, не може се ништа предузети у вези са документом под називом ‘Апликација за ревизију Пресуде од 26. фебруара 2007. године у случају примене Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида'», написао је Куврер.

 

Одлуку о подношењу захтева за ревизију претходно је једнострано донео део бошњачког народа у БиХ, предвођених чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, упркос упозорењима представника Срба да је такав захтев нелигитиман.

 

 

Представници Срба упозоравали су и на нелегитимност агента Софтића, кога је Председништво БиХ изабрало да представља званично Сарајево у претходном поступку по тужби БиХ против Србије за геноцид.

 

 

Пре 10 година, 26. фебруара 2007. Међународни суд правде је одлучио да Србија није одговорна за геноцид у БиХ, али да је одговорна за то што «није спречила геноцид у Сребреници и казнила особе оптужене да су геноцид починиле».

 

 

Највиши суд Уједињених нација тада је одбацио и захтев БиХ за исплату финансијске одштете од Србије.

 

 

РТС

Тагови: ;