Пише Андреј Терентјев

 

Замислите државу са највећим процентом становништва у армији. Замислите државу у којој су сви мушкарци од 20 до 50 година војници и који, у буквалном смислу, спавају са аутоматом испод кревета. Замислите државу која својим грађанима и после 50 године живота поклања „дуге цеви“ и рада је да их, док су живи, види на војним вежбама и полигонима. Замислите државу која своје грађане моли да купе бар пиштољ са попустом.

 

 

Замислите државу са армијом од 22 000 војника која је у стању да за највише четири сата пред непријатеља изађе са 650 000 војника, а у року од два дана са армијом од 1,7 милиона људи који су одлично утренирани и организовани а и сасвим добро наоружани.

 

Поређења ради, оружане снаге САД чине 1,3 милиона војника, са исто толиком резервом, а армија Кине 2,4 милиона, плус још један милион у резерви.

 

А узмите у обзир да ту до зуба наоружану земљу, од Женеве до Давоса и од Цириха до Лугана, чине планине избушене тунелима и атомским склоништима, складиштима оружја и хране, као и ракетно-артиљеријским упориштима усеченим у гранит.

 

Швајцарска армија није једина у свету са кадровско-полицијском структуром. Тако је устројен и Бундесвер, који је у суштини увећан аналог совјетских „кадровских дивизија“. У суштини, ради се о формули: мало војника + много кадровских официра и подофицира + резервисти-цивили + војне вежбе = излазак на борбене положаје када се мора.

 

Швајцарска је довела до апсолута принцип да су армија и народ једно. Та земља има око 9000 кадровских официра, углавном у авијацији. У служби и на усавршавањима стално је 10-15 000 официра. Војници служе по три месеца. Сви одлазе у Rekrutenschule — Ecole de recrue.

 

Када прођу ту тромесечну обуку, држава им даје оружје (пушку или пиштољ) са два оквира муниције, по три униформе за различита годишња доба, заштитни прслук и кацигу. Војници све то носе својим кућама. А како чувају, нико не проверава.

 

До 32 године живота војници су у статусу auszug (током десет година у својој јединици има осам тронедељних вежби), до 42 — у статусу landwer (три пута по две недеље), а до 52 у статусу landsturm (једном по две недеље). Чим Швајцарац загази у 52-годину живота добија отпуст из армије и враћа пушку. Остају му само обавезе за случајеве опште мобилизације.

 

Швајцарска има 7,5 милиона становника, али је војно-одбрамбени буџет безмало пет милијарди долара.

 

У наоружању има преко 800 тенкова и других оклопних возила (420 „Леопарда” , 150 М-109..). Ту је и 14 ескадрила са више од 350 борбених и 120 школских авиона и 100 хеликоптера..

 

Швајцарска не дозвољава да њени пилоти буду млађи од авиона којима управљају, а то се Американцима често догађа..

 

Ката

 

 

 

 

Извор fakti.rs

Тагови: ; ;