Реис-ул-улема Исламске заједнице БиХ Хусеин Кавазовић незадовољан је одбијањем захтева за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби БиХ против Србије, коју, како каже, ако је ово последња инстанца, треба прихватити са горчином.

Кавазовић каже да су иницијатори тог захтева мислили да ће суд ценити правни аспект случаја, али да се показало да ту међународну правосудну институцију не интересује утврђивање истине о, како је навео, «геноциду над Бошњацима», у најтежем случају за који је Суд надлежан.

 

Кавазовић је у изјави за портал Аваза, коментаришући јучерашњу одлуку Међународног суда правде о одбијању захтева, који је мимо институција БиХ, на иницијативу бошњачког лидера Бакира Изетбеговића, поднео нелигитимни агент Сакиб Софтић, рекао:

 

«Порука је јасна! Жртва је одбијена! Ако је ово задња инстанца, ваља нам је прихватити с горчином. Геноцид су починили војска и полицијске снаге РС-а. То је сада коначна одлука МСП. Србија је то допустила. У свету какав јесте тешко је било очекивати више. Наша је обавеза била да се појавимо пред Судом. Остало је на њиховој савести и моралу. Видели смо каква им је савест и морал».

 

Чињеницу да је Суд још 2016. године Софтића писмом обавестио да више није званични заступник БиХ пред тим судом, Кавазовић тумачи као настојање да Софтића обесхрабри да поднесе апликацију за ревизију.

 

«То нам пуно тога говори. Суд није био спреман да учини више него је то било запрећено Србији Резолуцијом УН 819», рекао је Кавазовић.

 

Пресуда МСП-а донета је 2007. године и ово је први и последњи захтев за ревизију те пресуде, с обзиром на то да је 26. фебруара ове године истекао десетогодишњи рок за жалбу.

Извор РТС

 

 

Тагови: ; ;