Неименовани високи званичник НАТО је рекао за приштински лист «Зери» да ће Алијанса морати да размотри однос према Снагама безбедности «Косова» уколико се оне буду развијале на начин како је то предложио такозвани Председник «Косова» Хашим Тачи.

 

 

Експерти за безбедност тврде да инсистирање на трансформацији КСБ у војску само путем амандмана на закон, а не променом Устава, може да наштети односима са САД.

 

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је у среду саопштио приштинским властима да је НАТО озбиљно забринут због предложене трансформације. Он је Тачију јасно ставио до знања да унилатерални кораци попут ових нису од помоћи и затражио од њега да остане у блиском контакту са Београдом.

 

«Структура, мандат и мисија КСБ су у надлежности локалних институција у складу са њиховим уставним правом. Ипак, уколико се мандат КСБ сада развије како је предложено, НАТО ће морати да поново размотри ниво своје посвећености, посебно у погледу изградње капацитета. То сам јасно ставио до знања током моје посете «Косову» у фебруару и поновио у телефонским разговорима које сам имао данас», рекао је Столтенберг, а преноси Танјуг.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ; ;