Лидер Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев је, током обраћања медијима данас у седишту странке, објавио програм нове македонске Владе и најавио да ће бити Премијер свих грађана Македоније.

 

 

Он каже да ни једно решење у програму, које је комбинација програма његове странке и партија са којима је обезбедио већину, не доводи у питање јединство и сувереност Македоније. Нова Влада ће, како је рекао, бити реформска и бавиће се испуњавањем стратешких интереса Македоније — уласком у ЕУ и НАТО.

 

На питање да ли је прихватио захтев албанских странака да ново Собрање усвоји резолуцију којом се осуђује наводни геноцид над Албанцима у Македонији у периоду 1912-1956 године, Заев је рекао да то није тема програма Владе коју намерава да формира са те три албанске партије, преноси Бета.

 

„То је тема о којој треба да дебатују стручњаци. Моје лично мишљење је да су на овим просторима страдали многи, посебно у последњих десет година за време владавине режима Николе Груевског“, рекао је Заев, додајући да очекује да следеће недеље буде изабран председник новог сазива Парламента.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ;