Међународни суд правде у Хагу је завршио саслушање по тужби Украјине. Кијев тражи од Русије да заустави финансирање «терористичких» група на територији ДНР и ЛНР, као и да их снабдева оружјем. Москва инсистира на томе да разматрање таквог случаја није у надлежности суда УН и негира да снабдева оружје, милицију Донбаса. Суд ће донети пресуду до краја априла.

 

О последњим данима расправе извештава дописник РТ из Кијева Кристина Урсу.

 

 

«Расправа о захтеву Украјине за увођењу привремених мера и примену Међународне конвенције о сузбијању финансирања тероризма и Међународне конвенције о укидању свих облика расне дискриминације се завршила данас. Суд ће сада почети са разматрањем», наводи се у саопштењу на сајту Међународног суда правде у Хагу.

 

Расправа о тужби Украјине против Русије је трајала четири дана. Током саслушања, два пуна дана су саслушавани захтеви Украјине. Током наредна два дана су представници Русије износили своју позицију. Украјина је изнела четири основна захтева. Она тражи да се Русија обавеже да ефикасно контролише своје границе, да обустави допремање оружја на територију Украјине, да не подржава илегалне наоружане групе и да се уздржи од свих аката етничке дискриминације на Криму.

 

«Ми смо припремили темељну базу доказа које смо предочили током нашег представљања у понедељак. База доказа, сигуран сам, и у делу о финансирању тероризма и о прогону и дискриминацији Кримских Татара и Украјинаца на Криму је веома обимна, а судије ће имати довољно доказа о томе шта се стварно дешава на Криму и на истоку», рекао је шеф секретаријата Врховне Раде за људска права Богдан Крикливенко, а преноси «112 Украјина».

 

Руска страна је припремила извештај од 800 страна. Интересе земље су представљали немачки и британски адвокати. Они су инсистирали да Украјина није дала конкретан доказ да би се указала потреба да се случај разматра на Међународном суду правде.

 

Енглески адвокат Самуил Вордсворт је нагласио да су сви докази о достављању оружја милицији Донбаса нејасни.

 

«Русија тврди да Украјина није пружила основне доказе да Русија снабдева оружјем Донбас», рекао је он. На првом заседању су представници Русије већ објавили да су побуњеници нашли оружје у рудницима Донбаса и узели га од одбегле украјинске војске.

 

Поред тога, првог дана извођења доказа руске стране, директор одељења руског Министарства спољних послова за питања нових изазова и претњи Иља Рогачев је рекао да се у лето 2014 године у Донбасу налазило седамнаест украјинских «Букова».

 

Украјина је такође прозвана да објасни своје захтеве у вези обореног Боинга авиокомпаније Malaysia Airlines који је 17 јула 2014 летео из Амстердама за Куала Лумпур. Оборен је у источном региону Доњецка. Погинуло је 283 путника и 15 чланова посаде. Истрага је још увек у току.

 

Забрану активности «Меџлиса кримско-татарског народа» је назвао начином борбе против екстремизма на Криму.

 

«Украјина никада није тражила од Русије да укине забрану Меџлиса», рекао је адвокат Матиас Форто. Према речима стручњака, Кијев није ни покушао да разговара на ту тему.

 

Русија је изложила свој став да украјинска страна користи Међународни суд правде као платформу да политицизује оптужбе које нису у надлежности овог суда, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

 

«Очекује се да ће суд донети пресуду до краја априла. Русија признаје одлуку Међународног суда правде у Хагу, ма каква она била, јер је странка у поступку», рекао је секретар за штампу руског Председника Дмитриј Песков.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;