Данас се навршава 11 година од смрти бившег председника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића који је, према званичним извештајима Хашког трибунала, умро од последица инфаркта у ћелији Трибунала.

 

 

 

Умро је у хашкој ћелији након пет година проведених у затвору, педесетак сати пре завршетка извођења сведока.

 

Милошевић, који је почео да пати од слабости срца, високог крвног притиска и дијабетеса након што је ухапшен, умро је од срчаног удара, а спекулише се да је убијен тако што су му лекари у Холандији давали лек против лепре.

 

Неки тврде да је Слободан Милошевић убијен у Шевенингену, а своје тврдње поткрепљују извештајем холандског токсиколога Доналда Угеса који је потврдио да је две седмице пре смрти Милошевића добио његову крв на анализу и утврдио присуство «рифампицина».

 

Урађено је још једно вештачење и у Милошевићевом урину откривено је присуство лека за смирење «дроперидол».

 

Милошевић је сахрањен у дворишту породичне куће супруге Мирјане Марковић у Пожаревцу без државних почасти, јер то нису дозволиле градске и државне власти.

 

Сахрани није присуствовао нико од чланова најуже породице који у то време нису били у Србији, јер, како су тврдили, нису добили довољне гаранције за своју безбедност.

 

Тело Слободана Милошевића допремљено је из Хага у Београд 15. марта 2006. године, а наредног дана хиљаде људи прошле су поред његовог ковчега који је био изложен у Музеју «25. мај», у оквиру музејског комплекса у београдском насељу Дедиње.

 

Милошевић је своју владавину, дугу више од деценије, почео говором 28. јуна 1989. године на Газиместану на Косову на прослави 600 година од Косовске битке, којој је присуствовало око милион људи, а косовским Србима је тада поручио — «Нико не сме да вас бије«.

 

 

Био је лидер СПС-а, два пута председник Србије, а потом председник СР Југославије.

 

Десетогодишња владавина Слободана Милошевића завршена је 2000. године победом кандидата удружене Демократске опозиције Србије /ДОС/ Војислава Коштунице на изборима за председника СР Југославије.

 

После победе ДОС-а 24. септембра 2000. године, не желећи да призна пораз СПС и њен лидер изазвали су кризу која је окончана 5. октобра послије масовних демонстрација грађана широм Србије.

 

Милошевић је ухапшен 1. априла 2001. године због злоупотребе службеног положаја, а на основу уредбе Владе Србије, Хашком трибуналу је изручен 28. јуна исте године, тачно 12 година после говора на Газиместану.

 

За време НАТО бомбардовања СРЈ у мају 1999. Хашки трибунал је подигао оптужницу против Милошевића због злочина током сукоба на Косову, а две године касније оптужницу због злочина у Хрватској.

 

Крајем 2001. године оптужен је и за геноцид над муслиманима и Хрватима у БиХ.

 

Суђење Милошевићу у Хагу почело је 12. фебруара 2002. године.

 

 

 

Тагови: ;