Због забране Холандије да одобри слетање авиона у коме је био Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу, Турски Председник Реџеп Тајип Ердоган је веома бурно реаговао. Он је Холанђане назвао нацистичким остацима и фашистима.

 

Шеф турске дипломатије намеравао је да позове Холанђане с двојним држављанством да гласају за измене турског устава на референдуму који ће бити одржан 16. априла.

 

Влада Холандије одбила је да изда дозволу за слетање авиона Чавушоглуа, који је намеравао да данас наступи на митингу турске заједнице у Ротердаму. Холандске власти су навеле да је то „претња јавном реду и безбедности“. И неколико других европских градова забранило је такве митинге турских званичника.

 

Премијер Холандије Марк Руте револтиран је због речи турског председника Реџепа Тајипа Ердогана који је чланове холандске владе назвао фашистима пошто су одбили да дају дозволу за слетање авиона турског шефа дипломатије Мевлута Чавушоглуа, преноси Асошијетед прес.

„Разумем да су се наљутили, али ово прелази све оквире“, изјавио је Руте, који је Ердоганову изјаву оценио као „лудачку“.

 

Градоначелник Ротердама Ахмед Абуталеб је навео да холандске власти нису дозволиле Чавушоглуу да учествује на митингу, а потом је саопштио да скуп неће бити ни одржан.

 

Без обзира на то, Чавушоглу је изјавио да ће отпутовати у Ротердам и запретио увођењем санкција уколико му Холандија забрани слетање.

 

Раније је саопштено да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган критиковао Холанђане као „нацистичке остатке и фашисте“, након што је Влада Холандије забранила да авион са турским министром спољних послова слети у Ротердам.

 

Ердоган је раније са нацистичком праксом упоредио и забрану неких турских политичких скупова у Немачкој.

 

 

 

Тагови: ; ;