Редитељ филма «Његов батаљон» је дописник новинске агенције News Front Максим Фадејев.

 

Филму «Његов батаљон» је снимљен у знак сећања на легендарног Моторолу. Обухвата хронику бојевих дејстава «Спарте» током скоро целог периода рата, интервјуе са учесницима ових догађаја, укључујући војнике и команданте Спарте, који износе истину о рату у Донбасу.

 

«Рат се не води између Украјине и Доњецка, ово је рат већих размера. Западни свет је овде започео рат против Русије. Они покушавају да преузму контролу над Украјином како би на тај начин утицали на њу. Због тога се рат наставља. Овде се Украјинци користи само као средство, као пушчано месо. Њима су подметнули неке националистичке идеје, а они су као стадо кренули да их следе», каже заменик команданта «Спарте» под надимком «Неми».

 

«На нови положај смо дошли ми «Спартанци» под командом Мотороле. Било је око четрдесеторо људи. Ово је прави број људи који су дошли на нови положај. Подршка су нам били Гивијеви артиљерци и његови тенкови. «Восток» нам је чувао бокове. Јасно да је било рањених међу нама — то није тајна. Било је и оних који су се једноставно разболели. Непријатеља је било више, око стотину људи, можда и више. Тачну бројку је тешко навести. Било је веома тешко. Осим тога, они су седели на положајима и било је тешко ући у велику зграду аеродрома. Али, ипак, захваљујући одличним акцијама команданата и бораца и њиховој храбрости, све се добро завршило по нас», каже Владимир Жога звани Воха, командант ОРБ «Спарте».

 

Новинар агенције News Front Максим Фадејев је провео много времена заједно са Моторолиним војницима, био је са њима на положајима. Једном је Фадејев чак био рањен током снимања новог материјала у региону аеродрома у Доњецку.

 

«Ту су били борци Спарте који су ми брзо указали прву помоћ и одвели ме код лекара. Велико хвала нашим доњецким лекарима и Арсену Павлову који је био присебан у том критичном тренутку», каже Фадејев.

 

 

Филм је након премијере добио пуно позитивних критика. Људи су гледали са дивљењем филм доњецког редитеља. На молбу народа, филм је поново приказан у Доњецку и Луганску и скренуо је пажњу јавности у Санкт Петербургу. Филм је сниман у реалним условима у Донбасу. Током монтаже нису коришћени специјални ефекти. Све кадрове у филму је аутор снимио директно, како током вежби, тако и у реалним борбеним условима.

 

«У чему је Моторолина тајна? Та невероватна комбинација војног талента и дара. С друге стране, што је некарактеристично за припаднике оружаних снага, красио га је велики осећај духовне слободе и храбрости», каже у филму писац и новинар Захар Прилепин.

 

Поред овог филма, на нашем YouTube каналу можете пронаћи и друге документарце који су везани за «Моторолу», почевши од 2014 године.

 

Арсен Павлов је убијен у терористичком нападу 16 октобра 2016 године у свом дому у центру Доњецка. Погинуо је током експлозије бомбе коју су поставили украјински агенти Тајне службе.

 

Вечнаја памјат хероју Донбаса.

 

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;