«Дипломатски имунитет важи и после смрти» изјавили су у правном одељењу Канцеларије за судску медицину у Њујорку, покушавајући да објасне разлоге за одбијање да објаве резултате рада  форензичких експерата, о утврђивању узрока смрти руског амбасадора у УН Виталија Чуркина.

Канал Си-Би-Ес Њуз је објавио позивајући се Канцеларију за судску медицину, да стручњаци неће открити резултате свог рада «у складу са међународним правом и протоколом».

 

Штавише, према ТВ каналу, властима у Њујорку се обратио Стејт Департмент, који је подсетио на то да дипломатски имунитет Виталија Чуркина важи и након његове смрти. Због тога, експерти судске медицине су били замољени да се уздрже од објављивања резултата обдукције.
 

У руској сталној мисије при УН, како наводи новинска агенција РИА Новости, потврђено је да је необјављивање узрока смрти Виталија Чуркина у потпуности у складу са принципима дипломатског имунитета и неповредивости приватног живота.

 

Подсетимо, стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин, умро је 20 фебруара у Њујорку у доби од 64 година. Амерички медији, позивајући се на своје изворе објавили су да је претрпео срчани удар.

 

Тагови: ; ; ;