WikiLeaks: Хакери ЦИА се издавали за Русе

Пише Дмитриј Седов

 

Информациона битка у САД је достигла такав ниво да до сензационалних открића долази скоро свакодневно. Сада су Американцима сервирали да су Трампови најближи сарадници у сарадњи са „руским специјалним службама“. Оптужбе су засноване на „процурело“ прислушкивање руске амбасаде које је организовала ЦИА. Оптужбе су осмислили на такав начин да је главни шпијун испао амбасадор Сергеј Кисљак, а потпуно невин председников саветник за безбедност Мајкл Флин је отпуштен након само месец дана на дужности.

 

Међутим, Трампови противници нису дуго славили. Сајт WikiLeaks је објавио на интернету 8761 папир о мешању америчких обавештајних служби у унутрашњу политику САД.

 

WikiLeaks: Хакери ЦИА се издавали за Русе

 

Затим је WikiLeaks изазвао панику у Немачкој, која се још једном показала као одскочна даска за америчке шпијуне. Сада медији расправљају о улози Генералног конзулата САД у Франкфурту на Мајни, који је претворен у осињак америчких професионалних хакера. Зашто Немачка, а на Француска или Италија? Немачки листови иронично пишу да је то због тога што шпијуни лете из САД у Франкфурт „Луфтхансом“ јер се током лета служи бесплатно пића. Међутим, чињеница је да немачке власти никада не узнемиравају америчке информационе стручњаке са дипломатским пасошима.

 

Да, погодна је и локација конзулата одакле се може хаковати мрежа у Европи, на Блиском истоку и у Африци. Заправо широм света. Према информацијама Wikileaks, хакери располажу вирусима као што су Abriss-Truppe или McNugger, који су способни да продру у компјутере и мобилне телефоне, чак и у телевизоре повезане са Интернетом.

 

Такође, Wikileaks је објавио и сензационалне доказе да се хакери из ЦИА САД представљају као хакери из Федералне службе безбедности Русије. Наиме, у америчкој агенцији се налази «кртица» која доставља податке WikiLeaks, па се сазнало да ЦИА има посебно одељење које симулира рад страних хакера, нарочито кинеских и руских.

 

„То може да покрене дебату о наводном мешању Русије у председничку кампању у САД у сасвим другом правцу. Теоретски, амерички шпијуни су могли да разбију сервере америчких политичара и да симулирају руски напад“, пише Tagesspiegel, позивајући се на америчко електронско издање Wired.

 

Председник Трамп већ дуго тврди да руског напада није било. И он је оптужио обавештајне агенције САД да дозвољавају цурење тајних података. Штавише, након спекулација да се иза скандала са „руским хакерима“ налази Барак Обама, пре неколико дана је лично Трамп директно оптужио бившег Председника да је организовао прислушкивање седишта Trump Tower. Док се чекају нове информације на WikiLeaks на тему прислушкивања Трамповог штаба, тешко је замислити могуће политичке последице целе афере која по својој експлозивној снази може бити нови Вотергејт.

 

Тако WikiLeaks по други пут прискаче Трампу у помоћ. Први пут је то учињено објављивањем хиљаде писама са сервера Хилари Клинтон. WikiLeaks ју је тада приказао у веома лошем светлу, а цео свет је громогласно викао да је то дело руских хакера. Сада је WikiLeaks показао да је т био „шоу под маскама“ стручњака из ЦИА у циљу стварања масовне антируске хистерије у САД пред изборе.

 

Шта ће донети наредна објава WikiLeaks? Нови Трамптауергејт?

 

Ката

 

 

 

Коментари: