Од убиства Премијера Зорана Ђинђића данас се навршава 14 година, а тим поводом чланови Владе Србије положиће венац на спомен-плочу у дворишту Владе, саопштено је из Владе.

 

Како се у саопштењу наводи, на истом месту, данас ће пошту убијеном Премијеру Зорану Ђинђићу одати и бивши чланови Владе, тадашњи потпредседник Чедомир Јовановић, а затим и чланови Владе Зорана Живковића. ЛДП Јовановића најавио је „Шетњу за Зорана”, од седишта те странке до Владе Србије и до Алеје великана на Новом гробљу.

 

 

Премијер Зоран Ђинђић убијен је 12 марта 2003 године. Као извршиоци одмах су осумњичени припадници земунског криминалног клана, а уведено је ванредно стање које је трајало до 22 априла. У полицијској акцији „Сабља”, ухапшено је 11 665 људи, међу којима је било партијских функционера, високих војних официра, носилаца правосудних функција и естрадних звезда, а неки од њих су провели одређено време у притвору.

 

Осумњичени као главни у организовању убиства Премијера били су некадашњи командант распуштене Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија и припадници земунског клана који су убијени у полицијској акцији, Душан Спасојевић Шиптар и Миле Луковић Кум. У „Сабљи” је ухапшен и непосредни извршилац убиства Звездан Јовановић.

 

Августа 2003 је подигнута оптужница против 44 човека за учешће у организовању убиства, суђење је трајало од децембра 2003 година, а у мају 2007 године су проглашени кривим и осуђени на вишегодишње затворске казне.

 

Легија се скривао 14 месеци, предао се маја 2004 године и осуђен на 40 година затвора, колико је добио и Јовановић.

 

Политичка позадина убиства Зорана Ђинђића још није откривена.

 

Ђинђић је рођен 1 августа 1952 године у Босанском Шамцу. Био је доктор филозофије и један од оснивача и дугогодишњи председник Демократске странке. Функцију градоначелника Београда обављао је 1997 године, а председника Владе Србије од 2001 до убиства 2003 године.

 

Одиграо је важну улогу у председничким изборима СРЈ септембра 2000 и у петооктобарским демонстрацијама које су довеле до свргавања са власти Слободана Милошевића. Предводио је ДОС који је чинило 18 странака. Та коалиција победила је на парламентарним изборима децембра 2000 године, а он је у јануару 2001 постао Премијер Србије. (Танјуг)

 

Град Београд је расписао двостепени, међународни конкурс за идејно решење за споменик Зорану Ђинђићу који траје до 15 јуна. До 30 јуна биће изабрано шест најбољих решења, изјавио је данас градски менаџер Горан Весић. Након тога ће, објаснио је Весић за РТС, тих шест аутора бити позвани да ураде праве макете споменика, и тај део конкурса ће трајати до 28 септембра, да би до 16 октобра жири, на чијем се челу налази Борис Подрека саопштио како ће изгледати споменик.

 

Наградни фонд је 8000 евра за прво, 5000 евра за друго и 3000 евра за треће место, док ће преостала три рада бити откупљена са по 1000 евра.

 

„То је можда и највећи наградни фонд кад су у питању споменици у Београду”, рекао је Весић.

 

Споменик Зорану Ђинђићу биће подигнут на Студентском тргу 12 марта идуће године, на 15 годишњицу његовог убиства, између Философског факултета, где је Ђинђић студирао и Студентског трга 10, где је до смрти живео. Сам Студентски трг биће претворен у пешачку зону, и од Трга републике до Калемегдана ће бити пешачка зона, а Васина улица — улица културе.

 

„Испод Студентског трга биће гаража са 750 паркинг места, имаћемо заиста прелеп трг којим ће се град поносити. Ту ће бити и споменик Ђинђићу. То је део пројекта да центар града буде претворен у пешачку зону”, рекао је Весић. (Танјуг)

 

Ката

 

 

 

Извор Политика

Тагови: ; ; ;