Због растућег сукоба између Турске и Немачке око наступа турских политичара на скуповима по Европи, владајућа немачка Хришћанско-социјална унија (ЦСУ), сестринска странка Хришћанско-демократске уније канцеларке Ангеле Меркел, затражила је повлачење немачких војника из војних база у Турској, објавили су немачки медији.

 

 

У тренутној усијаној атмосфери није у потпуности сигурно може ли и жели ли турска влада да гарантује безбедност војника Бундесвера у Турској, рекао је за дневник Билд ам зонтаг портпарол посланика ЦСУ за безбедносна питања Флоријан Хан, преноси Хина.

 

Наводи се да Флоријан Хан такође тражи да немачка влада заустави све инвестиције везане за базу Инџирлик у којој се налазе немачки извиђачки авиони типа «торнадо» и око 200 немачких војника који учествују у међународној мисији контроле ваздушног простора изнад Сирије и Ирака.

 

«Немачка не сме да дозволи да немачки војници постану таоци политике показивања мишића (турског) председника Реџепа Тајипа Ердогана», закључио је Хан.

 

 

Наводи се да је њега подржала и опозициона странка Левица. Шефица посланичког клуба ове странке у Бундестагу Зара Вагенехт затражила је повлачење авиона и посаде из базе Инџирлик, као и обуставу испоруке наоружања Турској.

 

Подсећа се да су војници Бундесвера у Турској већ једном постали жртве политике турске владе која је прошле године, након што је Бундестаг покољ над Јерменима у Првом светском рату, који је извршила турска војска, прогласио геноцидом, забранила посете немачких политичара војницима Бундесвера стационираним у Турској.

 

Наводи се да се у последње време сукоб интензивирао због наступа турских политичара по Немачкој који лобирају међу немачким грађанима турског порекла за проширење овлашћења председника Ердогана на предстојећем референдуму о уставним променама у Турској средином априла, на којем би 1,4 милиона турских гласача у Немачкој могло да има пресудан глас.

 

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ;