Демонстранти преврћу и пале аутомобиле, бацају каменице на полицију која им узврађа сузавцем и употребом гумених метака у граду Батуми (покрајина Ајдар) у Грузији.

Нереди су започели јуче након инцидента са патролом саобраћајне полиције, када је патрола зауставила возача и напасала му казну за саобраћајни прекршај.

 

Међутим сведоци тврде да је полиција вербално вређала возача, кога је након тога подржао један број локалног становништва који су, након вербалног, ушли у физички сукоб са полицијом.

 

Због  пружање отпора полицији шест особа је ухапшено. Убрзо после инцидента испред зграде главног Одељења унутрашњих послова Адјара окупило се око хиљаду људи, који су тражили оставку новог шефа патроле полиције Малказа Батишвилија.

Демонстранти тврде да након именовања Батишвилија, полиције почела непотребно да прописује казне. Према ТВ каналу «Георгиан»,  демонстранти су покушавали да се пробије у зграду Дирекције унутрашњих послова Адјара, а интервентна полиција је употребила сузавац и гумене метке.

 

У сукобима је повређено 20 људи, укључујући 11 полицајаца.

 

Грузијски министар унутрашњих послова Георги Мебришвили је рекао да је ослободио шест особа који су ухапшене због пружања отпора полицији у Батуми, али то није зауставило демонстранте.

 

«Упркос чињеници да је шеф грузијског Министарства унутрашњих послова ослободио  затворенике, демонстранти немају намеру да оду» , извештава са лица места новинар  «Интер Пресс Њувса».

Тагови: ; ; ;