Амерички званичници врше истрагу поводом најновијег цурења тајних материјала које је објавио Вилкиликс и усредсредили су се на некадашње сараднике ЦИА који су изгубили посао у тој агенцији, објавио је «Вол Стрит Џурнал».

 

 

Позивајући се на изворе који су желели да остану анонимни, лист наводи да је могуће да је лош однос међу сарадницима који раде за ЦИА довео до незадовољства појединих радника, нарочито након смањења броја радних места, пренео је АФП.

 

Истражитељи су се првобитно усредсредили на мали тим дизајнера софтвера који је наводно имао висок ниво приступа поверљивим информацијама и радио са ЦИА на пројектима за хаковање, наводи Вол Стрит Џурнал.

 

Викиликс је раније овог месеца објавио око 9.000 докумената за које тврди да су део огромне количине података процурелих из ЦИА, описавши их као досад најобимније објављивање тајних обавештајних података.

 

Викиликс је раније објавио да је добио приступ материјалу преко круга приватних сарадника, а оснивач сајта Џулијан Асанж критиковао је агенцију као немарну јер је изгубила материјале.

 

Уколико се испостави да су тачне тврдње да је материјал процурео преко сарадника ЦИА, то не би било потпуно изненађење, јер се за неколико ранијих објава претходних година одговорност приписује стручњацима које је запослила обавештајна заједница, истиче Вол Стрит Џурнал.

 

Бивши сарадник Државне безбедносне агенције САД Едвард Сноуден објавио је документа 2013. године која показују како је та агенција тајно прикупљала податке путем телекомуникација и шпијунирала америчке савезнике.

 

 

 

 

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ;