Удружење Срба из Хрватске указало је данас на, у последње време, учестале провале у православне цркве Епархије далматинске, истичући да се, на основу чињенице да су починиоци и даље непознати, може закључити да хрватска полиција не жели да их открије.

 

 

«Овакви инциденти показују колико би било неодговорно вратити иконе и друге богослужбене предмете које потражује Хрватска, када није у стању да заштити објекте Српске православне цркве», наводи се у саопштењу.

 

Како се наводи, све ово се дешава у години када Епархија далматинска обележава седам векова од оснивања манастира Крупе (1317-2017), најстарије Немањићке задужбине.

 

«Јесу ли и ови напади срачунати на то да заплаше преостале Србе како би и они напустили ово подручје на коме су њихови преци вековима живели», додаје се у саопштењу.

 

У тексту се наводи више инцидената у којима су православне цркве у Далмацији оскрнављене и њиихова имовина оштећена.

 

«Избегли и прогнани Срби очекују да ће матична држава Србија, земље чланице Европске уније и УНЕСКО поводом ових најновијих напада не само упутити апел, него и другим методама санкционисати Хрватску и тако заштитити преостале Србе као и њихову културну баштину», наводи се у саопштењу.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ;