Сиријски председник Башар ал Асад изјавио је данас да ће се о будућности Сирије одлучивати тек када се та земља ослободи екстремиста и када се у њој постигне политичко помирење.

 

 

Асад је указао и на успех руских и сиријских снага у борби против такозване Исламске државе.

 

У интервјуу који је дао новинарима у време када се навршава шест година од како је почео грађански рат у Сирији, Асад је оценио да је прерано да сада прича о својој визији будућности Сирије, пренео је АФП.

 

«Лукусуз је сада причати о политици када ћете можда бити убијени за неколико минута, када имате терористичке нападе. Тако да је ово приоритет, ослободити се екстремиста, а политичко помирење у различитим областима је други приоритет», рекао је Асад групи новинара из западних земаља, пренела је новинска агенција САНА.

 

 

Говорећи о улози Русије у сукобима у Сирији, Асад је оценио да је та земља имала успеха у борби против џихадиста, заједно са припадницима сиријске војске.

 

Као «конкретан доказ» тог успеха, Асад је навео заузимање Алепа и Палмире, пренео је ТАСС.

 

«Хајде да говоримо о реалности, о чињеницама: од како су Руси почели нападе на положаје Исламске државе у сарадњи са сиријском војском, након што смо им тражили да дођу и подрже нас у борби против терориста, Исламска држава се смањује», истакао је Асад.

 

 

Он је нагласио да се политика Русије и њен однос према Сирији првенствено заснива на суверенитету Сирије, а потом на моралу.

 

«Због тога нема колонизације, постоји однос између Сирије и Русије који потиче од пре више од шест деценија и одувек је тако било у резличитим околностима», закључио је Башар ел Асад.

 

 

САНА није прецизирала из којих су медијских кућа били новинари који су разговарали са сиријским председником.

 

 

 

Танјуг/Новости

Тагови: ;