Премијер Данске је у недељу, 12. марта предложио турском колеги Бинали Јилдириму да одложи посету данској престоници.

«У нормалним околностима бих био одушевљен да дочекам премијера Бинали Јилдирима у Копенхагену. Међутим, узимајући у обзир вербални напад Турске против Холандије, сматрам да је боље да се посета одложи и тај предлог сам  пренео свом турском колеги», написао је дански премијер Ларс Локе Расмусен на својој Фејсбук страници.

 

 

Према данском премијеру, ако би се сада одржао састанак «значи да би се показало да Данска посматра другачије него што заиста јесте оно што се догађа у Турској»

 

«Влада Данске са великом забринутошћу прати ситуацију у Турској где су изложени притиску сви демократски принципи», изјавио је Расмусен.

 

 

У међувремену, у Француској, турски министар иностраних послова Мевлут Чавашоглу ће одржати митинг у склопу капање о референдуму о промени устава. Ова посета је изазвала различите реакције у Француској.

 

Док француски министар иностраних послова Жан Марк Едуард не види разлог да забрани Чавашоглу да говори пред сународницима, кандидат за француског председника Франсо Фијон је критиковао овај потез власти.

 

«Два велика Француска савезника — Немачка и Холандија — су према Фијону, јавно понижене од турске власти, а «заједничком ставу по овом питању би требало дати приоритет у односу на удовољавање захтеву Анкаре», рекао је он.

 

Фијон је изјавио да се Турска «сваки дан удаљава од европских вредности.»

 

Раније, турски председник Реџеп Тајип Ердоган се захвалио Француској на томе што је дозвољено  Чавашоглу да одржи говор у оквиру кампање.

 

16. априла у Турској ће се одржати референдум о промени устава у циљу преласка из парламентарне у председничку републику.

 

Подсетимо челници немачких градова Келна, Гагена, Фрецхена и Хамбурга, као и холандског Ротердама и Цириха у Швајцерској, су одбили да пруже платформу за пропагандни митинг турског министра.
 

Тагови: ; ; ;