Русија се залаже за демилитаризацију Централне Европе, којa је договорена у уговору између ове земље и НАТО пакта, а Европа је у стању да обезбеди регионалну безбедност ако следи своје обавезе према савезу, сматра француски председнички кандидат Марин Ле Пен.

 

Фото: alvinet.com

 

— Председник Русије Владимир Путин не жели толико да претвори Централну Европу у простор руског утицаја, колико у неутралну зону — рекла је Ле Пенова, а преноси Спутник.

 

 

Она је истакла да је прекршен споразум који је закључен са Русијом и који је предвидео да те територије не буду милитаризоване.

 

— Путин само жели да ове територије поново буду демилитаризоване – изјавила је председница Националног фронта.

 

 

Коментаришући јачање источног крила НАТО-а, Ле Пенова је додала да су чланице ЕУ поштовале обавезе демилитаризације деценијама, те да није било никаквог разлога који их је спречиавао да то наставе и у будућности.

 

На самиту НАТО-а 2016. године у Варшави, Алијанса се сложила да распореди своје трупе у Летонији, Литванији, Естонији и Пољској. Осим тога, договорено је да ће се, током 2017. године, организовати војне вежбе у области Црног мора. Активности су усмерене на одвраћање наводне агресије из Русије.

 

Москва је у више наврата критиковала веће присуство трупа и војних објеката НАТО пакта у близини руске границе.

 

 

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ; ;