Турска је позвала на разговор холандског дипломатског представника у Анкари како би изразила притужбу на акцију ротердамске полиције против турских демонстраната током протеклог викенда, наводе изворе у турском Министарству спољних послова.

 

 

Министарство је, у дипломатској протестној ноти, истакло да је полицијска интервенција била несразмерна и позвало на правну акцију против непримереног понашања полиције, наводе неименовани извори, јавља Ројтерс.

 

Холандска полиција употребила је у недељу псе и водене топове како би растерала стотине демонстраната који су махали турским заставама испред конзулата у Ротердаму, при чему су неки демонстранти гађали полицију флашама и камењем.

 

Полиција је неке демонстранте тукла пендрецима, наводе Ројтерсови очевици.

 

Протести су избили након што је Холандија у суботу забранила слетање авиона са турским министром спољних послова у Ротердам, где је намеравао да одржи митинг и позове Турке који тамо живе да гласају за проширење председничких овлашћења на референдуму у Турској у априлу.

 

У међувремену, Холандија је данас издала ново упозорење холандским грађанима који живе у Турској, позвавши их да поведу рачуна о безбедности у тренутку када су напети односи између две земље, преноси АФП.

 

«Од 11. марта 2017, између Турске и Холандије постоје дипломатске тензије. Избегавајте скупове и прометна места у целој Турској», наводи се у упозорењу.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;