Kонсултативни савет Саудијске Арабије припрема програм депортације пет милиона илегалних миграната што износи око 20 процената становништва ове нафтом богате земље.

 

 

 

Како преноси «Спутник», власти страхују да имигранти желе да буду натурализовани и захтевају права држављанства.

 

Предложена кампања није нови потез такве врсте, с обзиром да је 243.000 Пакистанаца депортовано између 2012. и 2015. године.

 

Посланик Садка Фадел, који је поднео предлог, тврди да многи имигранти долазе у ову земљу са јединим циљем да се ту трајно населе. Он је додао да је то незаконито, јер крши сва правила краљевине као и међународне законе.

 

Имигранти су почели да долазе у Саудијску Арабију током 1970-их за време нафтне експанзије. С обзиром да у овој краљевини жене немају право да возе, мигранти су углавном радили као возачи, утоваривачи, бебиситерке и физички радници.

 

У складу са рестриктивним системом виза, који везује легално боравиште радника миграната са њиховим послодавцима из Саудијске Арабије, њихови шефови уживају претерану моћ над својим радницима, што олакшава злоупотребе.

 

Мигранти које су довели њихови послодавцеи немају право да траже други посао без дозволе својих господара, што раднике често поставља у неку врсту ропског положаја.

 

Према попису из 2010. године, радници мигранти чинили су око 30 процената становништва Саудијске Арабије.

 

Економисти су дуго упозоравали да је миграција маса лоша за економију земље јер је 12 одсто Саудијаца незапослено, укључујући 25 одсто младића и 75 одсто жена.

 

Домаће становништво тешко налази посао јер локални послодавци више воле да запошљавају странце због јефтине радне снаге и мањих права која су им загарантована.

 

Многи Саудијци криве мигранте за све веће стопе криминала и за нападе на домаће становништво.

 

Мигранти, с друге стране, често буду преварени и остају без зарађених плата. Као резултат тога они напуштају своје послодавце и постају “илегалци” који се често баве нелегалним пословима.

 

Ситуација се погоршава и због верских тензија између муслиманских послодаваца и њихових радника миграната, од којих су многи хришћани. Они су приморани да се моле код куће, јер је изградња цркви у Саудијској Арабији забрањена.

 

Власти нису ништа мање забринуте ни због радикалног ислама. Илегални пакистански мигрант Абдула Гулзир Кан дигао се у ваздух испред америчког конзулата у Џеди 2016. године, а неколико његових сународника ухапшено је због сумње да су повезани са Талибанима.

 

Саудијска Арабија је прошле године донела петнаестогодишњи план у коме се закључује да растућа незапосленост међу изворним Саудијцима потиче од присуства милиона ниско плаћених радника миграната. У складу са планом, депортације који се спроводе од 2013. године су део програма економског и друштвеног опоравка.

 

 

 

(Спутњик)

Тагови: ;