У саопштењу издатом после састанка наводи се да је Савет обавезао органе Републике Србије да се свим политичким и дипломатским средствима супротставе дестабилизацији стања на КиМ, као и стварању тзв. војске Косова.

 

 

 

Ситуација у региону је турбулента и сложена, али Србија је стабилна и не постоји могућност значајнијег угрожавања мира и безбедности на нашој територији. Ипак, без нашег утицаја постоји опасност ширења политичких сукоба унутар појединих држава у окружењу, који су подстакнути, како домаћим разлозима политичке нетрпељивости, тако и значајним уплитањем страних цивилних и војних обавештајних служби..

 

Ово је саопштено после седнице Савета за националну безбеност, којој је присустовао политички и безбедности државни врх Србије.

 

У саопштењу издатом после састанка наводи се да је Савет обавезао органе Републике Србије да се свим политичким и дипломатским средствима супротставе дестабилизацији стања на КиМ, као и стварању тзв. војске Косова, «што би угрозило опстанак Срба у јужној српској покрајини». Са седнице је позвао и да се настави дијалог у Бриселу.

 

Седници, која је одржана у згради Генералног секретаријата председника Републике, присуствовали су и министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералшаба Љубиша Диковић, министарка правде Нела Кубуровић, минстар полиције Небојша Стефановић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и државни секретар у Министарству спољних послова Ивица Тончев.

Премијер Александар Вучић рекао је раније данас новинарима да ће на седници Савета за националну безбедност бити речи о бременитости проблемима у региону, о томе која су решења која ми можемо да понудимо и како да све у свету упознамо с тим шта ми чинимо да регион буде миран и стабилан, рекао је Вучић.

У саопштењу председника Републике, којим је најављено одржавање седнице, наводи се да Николић сазива седницу и због очигледне решености приштинске администрације да се противправно и поред противљења међународне заједнице, настави са формирањем такозване «војске Косова», чиме се намерно и свесно урушавају мир и стабилност у региону.

«Политика председника и Владе Републике Србије у протеклих пет година имала је за циљ да осигура мир и стабилност, као основне предуслове даљег напретка и развоја наше земље. Председник Републике је донео одлуку да сазове седницу Савета за националну безбедност, како би се у новонасталим околностима размотриле све опције, да се ове вредности на најбољи могући начин сачувају», наведено је у саопштењу.

Косовска скупштина усвојила је прошлог четвртка резолуцију о безусловном ослобађању Рамуша Харадинаја, којег Србија терети за ратне злочине извршене на Косову 1998. и 1999. године.

У резолуцији се захтева и «замрзавање» дијалога о нормализацији односа између Београда и Приштине до ослобађања Харадинаја и његовог повратка на КиМ.

НОВОСТИ

Тагови: