Посланици који представљају турску, бошњачку, ромску, Ашкали, египатску и црногорску заједницу у косовском парламенту подржали су иницијативу председника Хашима Тачија за трансформацију Безбедносних снага Косова* у војску, преноси „Косова сот“.

 

 

Председник Удружења косовских Црногораца Слободан Вујичић рекао је да црногорска заједница снажно подржава формирање *косовске војске, наводи „Коха диторе“.

 

Трансформација БСК у *косовску војску, према његовим речима, ужива подршку целокупне парламентарне групе, изузев српске мањине.

 

„Дошло је време да *Косово има своју мултиетничку војску уз помоћ својих међународних партнера“, сматра Вујичић.

 

Истовремено, лист „Зери“ преноси речи неименованог високог званичника НАТО-а да измена мисије БСК без уставних промена не би допринела миру и безбедносној ситуацији у региону, који су постигнути протеклих година дијалогом у којем посредује ЕУ.

 

 

Исти званичник је поновио забринутост чланица НАТО-а у вези са недавном Тачијевом иницијативом за трансформацију мисије БСК путем законског амандмана.

 

Тај званичник напомиње да је БСК била „прича о успеху НАТО-а на Балкану“ и да би требало да остане извор стабилности у региону, истакавши да на Савету НАТО-а остаје да донесе једногласну политичку одлуку о даљој сарадњи са БСК.

 

 

ИН4С

Тагови: