У Дражевини код Вишеграда данас је обележена 71 година од хапшења команданта Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Драже Михаиловића.

 

 

Свештеници Дабробосанске епархије служили су помен испред Манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци, где су припадници Озне 13. марта 1946. године ухапсили Михаиловића и стрељали његове пратиоце.

 

Помену је присуствовало више од 200 припадника равногорских покрета из Републике Српске, Србије и Црне Горе, који су положили цвеће на централни споменик српским борцима на тргу у Вишеграду и на споменик Михаиловићу у Дражевини.

 

Војвода Славко Алексић каже да су се окупили данас у Дражевини да би одали почаст Михаиловићу и његовој војсци и «наставили борбу за истину и правду».

 

» Овде смо да би исправили неправде које се односе на ђенерала и да наставимо борбу за истину и правду онако како се борио ђенерал. Ми смо његови наследници и носимо равногорску идеју у себи — рекао је Алексић.

 

Историчар Антоније Ђурић рекао је да су Срби једини народ на свету који има две мајке — Србију и Русију.

 

«Руски цар Николај је 1914. године ушао у рат против моћне Аустроугарске царевине да би заштитио малу православну Краљевину Србију. Руски цар је 1917. године запретио савезницима да ће Русија иступити из рата уколико не пошаљу бродове да спасе српску војску са алабанског приморја» — рекао је Ђурић.

 

Председник Председништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић рекао је да српски родољуби данас у Дражевини поносно држе српску заставу и да та слика најбоље описује овај догађај.

 

«Нека ова слика части, поноса и пркоса покаже и докаже свима у свету да ми негујемо традицију српског народа и српског борца» — рекао је Милетић.

 

Председник Равногорског покрета отаџбине Српске Душан Сладојевић рекао је да су припадници Удбе сакрили посмртне остатке Михаиловића, иако има назнака су они пронађени.

 

» Наша историја није научно обрађена. Део режимске историје је такав да они који је пишу нису национално освештени. Над српским народом направљен је злочин духовни и физички. Верујем да ћемо изнедрити људе који ће написати историју, садржајно и темељито» — рекао је Сладојевић.

 

Власти Федеративне Народне Републике Југославије осудиле су Михаиловића 15. јула 1946. године на смртну казну због кривичних дела издаје и ратног злочина и организовања оружаних банди с циљем насилног обарања државног уређења.

 

 

Виши суд у Београду је 2015. године решењем прихватио захтев за рехабилитацију Михаиловића.

 

 

СРНА

Тагови: ;