Дом лордова британског парламента је подлегао притиску Доњег дома парламента и Владе и одобрио закон за покретање Брегзит процедуре у свом изворном облику без амандмана.

 

 

 

Претходно је процедура одобрена у Доњем дому, тако да сада за доношење закона треба само сагласност краљице Велике Британије Елизабете II.

 

Мада, овим чином је сагласност у ствари дата аутоматски, тако да, по свему судећи, у наредних неколико сати премијер Тереза ​​Меј неће имати препреку за покретање члана 50.Лисабонског споразума о повлачењу Британије из структуре Европске уније.

 

Дом лордова је првобитно тражио укључивање у предлог два амандмана: они су захтевали да Влада у најкраћем могућем року да гаранцију о  непроменљивости статуса грађана Велике Британије у ЕУ и  стављање у законодавни вид обећања премијера да представи Скупштини коначан споразум са Европском унијом.

 

Међутим, највероватније, како би се избегле оптужбе за опструкцију имплементације воље народа изражену на референдуму, да напусти ЕУ, Дом лордова је попустио и дао сагласност без амандмана.

 

Када ће тачно Тереза Меј званично покренути Брегзит, остаје мистерија.

 

 

Према неким претпоставкама, она може да пошаље обавештење у Брисел у уторак и објави га у планираном  говору у Парламенту.

 

 

 

Тагови: ; ; ;