Држављанин Србије Милорад Божић, некадашњи припадник резервног састава ЈНА, осуђен је у ријечком Жупанијском суду, у одсуству, на 20 година затвора због убиства тројице цивила и петорице заробљених хрватских полицајаца.

 

 

Другооптужени у овом случају Цвијо Баждар ослобођен је оптужби за исти случај убиства.

 

Како наводи Хина, обојица су недоступни хрватском правосуђу и налазе се највероватније у Србији, чији су држављани.

 

Председница судског већа судија Јесенка Ковачић навела је да је утврђено да је Милорад Божић, заједно са сад покојним Живком Лончаром, по наредби њиховог тадашњег заповедника у јединици резервног састава ЈНА Нике Боројевића, у камион укрцао тројицу цивила и ухваћену петорицу припадника МУП-а, да су их одвезли на локацију Чеде Симић бару, те убили из ватреног оружја.

 

У овом случају Божић је проглашен кривим за ратни злочин над цивилима, за што је неправоснажно осуђен на 15 година затвора, те за ратни злочин над ратним заробљеницима, за шта је добио 20 година затвора, што је обједињено у јединствену казну од 20 година затвора.

 

Судија је навела да је Божић, у својој обрани, изнетој пред правосудним органима у Србији, потврдио све наводе оптужнице о одвођењу осморице људи по наредби и њиховом убиству, али је тврдио да он није пуцао, него само Живко Лончар.

 

Ипак, како је додала, сведоци су током овог поступка тврдили да се говорило како су обојица пуцала те да се и сам Божић хвалио да је убијао, па је судско веће утврдило да је крив.

 

Заменик жупанијског државног тужиоца у Ријеци Дорис Храст најавио је жалбу на ову пресуду.

 

 

Танјуг/Новости

Тагови: ; ; ;