Ко су Московљани заинтересовани за београдску ваздушну луку: “Новапорт” хоће 100 одсто акција, а “Ренова” партнерство. Векселбергово богатство «Блумберг» проценио на 18 милијарди долара

 

 

Московки бизнисмен Роман Троценко (47), власник холдинга “Новапорт”, изјавио је јуче да ће учествовати у приватизацији аеродрома “Никола Тесла” у Београду и да намерава да купи 100 одсто његових акција. Пре Троценка, такву намеру потврдио је и милијардер Виктор Векселберг, власник компаније “Ренова”, у чијем је саставу холдинг “Аеродроми региона”.

 

— Данас смо предали пријаву на конкурс за концесију, а резултати приватизације требало би да буду представљени до краја марта — рекао је Троценко у кулоарима форума “Руска недеља бизниса”.

 

 

Он је додао да ће рок концесије бити највероватније 25 година. Под управом “Новопорта” су аеродроми “Толмачово” у Новосибирску, “Алтај” у Барнаулу, као и аеродроми у Чељабинску, Томску, Чити, Астрахању, Брјањску, Тјумену и Мурманску.

 

Роман Троценко је економиста, а специјализовао се за економију Јапана. Он је 2012. био саветник председника “Росњефта” Игора Сечина, а затим и заменик директора “Обједињене бродоградилишне корпорације”. Деведесетих година прошлог века радио је на Московској берзи, а од 1994. до 1996. био је генерални директор банке Платинум у Москви. Касније је био руководилац “Московског речног бродарства”. Троценко је власник великог броја некретнина у Москви. Према оцени часописа “Форбс”, његово богатство се процењује на око 750 милиона долара.

 

Шестог марта саопштена је информација да ће и холдинг “Аеродроми региона”, чији је власник Виктор Векселберг (59), учествовати на конкурсу. То је московској агенцији Интерфакс потврдио генерални директор “Аеродрома региона” Јевгениј Чудновски и додао да су за тај пројекат били заинтересовани и пре три године.

 

“Аеродроми региона” управљају аеродромима “Кољцово” у Јекатеринбургу, “Курумоч” у Самари и “Стригино” у Нижњем Новгороду, а учествују и у градњи нових аеродрома у Саратову и Ростову на Дону.

 

Агенција “Блумберг” је проценила 2012. богатство Виктора Векселберга на 18 милијарди долара. Он је власник компаније “Ренова”, у чијем је саставу и холдинг “Аеродроми региона”. Иначе, “Ренова” има широк спектар делатности — од нафте и метала, па све до телекомуникација, чиме се бави њена компанија “Акадо”.

 

 

ЈЕВРЕЈИН КОЈИ ВОЛИ ПРАВОСЛАВЉЕ
Иако је по оцу Јеврејин, Виктор Векселберг има одличне односе с Руском православном црквом. Управо је он купио и вратио у Русију колекцију ускршњих јаја, рад чувеног Карла Фабержеа. Векселберг помаже Руској православној цркви преко свог фонда “Веза времена”.

 

 

 

МОСКВА — ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

 

Аутор: Б. ВЛАХОВИЋ

Извор: Новости

 

 

 

Тагови: