Анкара је одлучила да обустави политички дијалог на високом нивоу са Холандијом, након одлуке владе те земље о забрани да два турска министра воде кампању на холандском тлу.

Турска неће дозволити холандском амбасадору да се врати у Анкару све док Холандија не дозволи одржавање скупова турских политичара, који воде референдумску кампању, изјавио је заменик турског премијера Нуман Куртулмуш, након седнице владе.

 

Како преноси АП, Куртулмуш је истакао да Турска обуставља политички дијалог на високом нивоу са Холандијом, након одлуке владе те земље о забрани да два турска министра воде кампању на холандском тлу.

 

«Одлучено је да, све док се не испуни оно што смо рекли, холандском амбасадору неће бити дозвољено да се врати», рекао је Куртулмуш на конференцији за штампу.

 

Холандски амбасадор Кес Корнелис ван Рејс тренутно се налази ван Турске, а његове дужности води отправник послова, наводи АФП.

 

Куртулмуш је додао да Анкара такође затвара ваздушни простор за холандске дипломате све док Холандија не испуни турске захтеве.

 

Tакође je наговестио да ће Турска преиспитати договор који је постигла са ЕУ, којим се зауставља прилив миграната преко Турске ка западној Европи.

 

Холандија је, као и Немачка и Аустрија, заузела став да на својој територији не дозвољава турским политичарима да одржавају скупове подршке за предстојећи референдум о измени устава у априлу, којима би се турском председнику Реџепу Тајипу Ергодану омогућило да прошири своја овлашћења.

 

Такође,  немачка канцеларка Ангела Меркел је реаговала на  оптужбе турског председника Реџепа Тајипа Ердогана који је рекао да она «подржава терористе», Еоценивши их  као «апсурдне».

Извор РТС

 

Тагови: ; ;