Турски министар за европске послове Омар Челик најавио је да ће Турска сигурно увести санкције против Холандије, чиме је додатно продубљен дипломатски сукоб међу НАТО савезницима због политичке кампање коју Анкара спроводи ван граница Турске. Више европских земаља није дозволило да турски званичници митингују уочи референдума на коме се одлучује о проширењу надлежности турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

 

 

Највише варница сева између Турске и Холандије, у којој се, иначе, сутра одржавају парламентарни избори око којих, и независно од спора са Анкаром, влада велика напетост. Напето је и на релацији Анкаре с Немачком и Француском — иако је једино у Мецу одржан скуп подршке Ердогану — земљама у којима се такође ове године одржавају избори.

 

Турски председник Ердоган тврди да се Холандија понаша као «банана република» и да ће морати да се суочи са санкцијама због забране турским министрима да говоре на скупу у Ротердаму. Он је апеловао и на међународне организације да уведу санкције Холандији.

 

За то време Турска је позвала на разговор холандског дипломатског представника у Анкари како би изразила притужбу на акцију ротердамске полиције против турских демонстраната током викенда. Министарство је, у дипломатској протестној ноти, истакло да је полицијска интервенција била «несразмерна» и позвало на правну акцију против непримереног понашања полиције.

 

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је, истовремено, да Холандија има њену пуну подршку и солидарност, пошто је Ердоган ту земљу поредио с нацистима, како би је критиковао због третмана према турским министрима. Меркелова захтева да Турска престане да користи такве паралеле, истичући да су поређења с нацистима «апсолутно неприхватљива».

 

И француски министар спољних послова Жан-Марк Еро оценио је да је «неприхватљиво» то што је Ердоган споменуо нацизам и фашизам током дипломатског сукоба са Холандијом.

 

У међувремену је и Европска унија апеловала на Турску да избегава «претеране изјаве» и акције које могу да повећају тензије у вези са спором са Холандијом и Немачком поводом забране турским министрима да учествују на политичким скуповима.

 

— ЕУ позива Турску да се уздржи од претераних изјава и акција које прете да додатно погоршају ситуацију — наводи се у саопштењу које су потписали висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини и европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

 

 

 

НЕИЗВЕСНОСТ ОКО РЕФЕРЕНДУМА

Усијана реторика је одраз непредвидивости исхода референдума у Турској, наводи амерички дневник «Вашингтон пост». Истраживања јавног мњења, како истиче лист, показују да је Турска подељена, уз благу наклоност ка гласу против уставних реформи, «што би био непријатан пораз за Ердогана, који је 11 година био премијер, пре него што је постао председник 2014. године».

 

 

ХОЛАНЂАНИ, ОПРЕЗ!
Холандија је издала ново упозорење холандским грађанима који живе у Турској у којем их је позвала да поведу рачуна о безбедности у тренутку када су напети односи између две земље. «Од 11. марта 2017, између Турске и Холандије постоје дипломатске тензије. Избегавајте скупове и прометна места у целој Турској», истиче се у упозорењу.

 

 

 

Аутор: Д. САВИЋ

Извор: Новости

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;