Хашим Тачи, уочи састанка Северноатлантског савета НАТО-а, послао је писмо генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу и државама-чланицама те алијансе.

 

 

На овом састанку разматраће се покретање измена и допуна Закона о Косовским безбедносним снагама (КБС). У овом писму, које је написао Столтенбергу и представницима земаља-чланица НАТО-а, Тачи објашњава цео процес трансформације КБС.

 

Закон, по Тачијевом мишљењу, дефинише КБС само као безбедносни инструмент који подржава Владу Републике Косово и помаже цивилним властима у случају природних катастрофа и других ванредних ситуација.

 

„Према постојећем закону, КБС је дозвољено лако наоружање и није дозвољено поседовање тешког наоружања. Припадници КБС су регрутовани и обучени од стране НАТО-а, који наставља да подржава њихов континуирани развој кроз смернице, обуку и изградњу капацитета. КБС су добровољне снаге професионалног и мултиетничког Косова“, написао је Тачи у писму.

 

 

Као другу тачку, Тачи је напоменуо да Република Косово, као суверена држава, узима за озбиљно своју одговорност да својим грађанима обезбеди сигурност и територију.

 

„Треће, ми смо увек знали да ова трансформација неће бити лак процес, и због унутрашње политичке ситуације, као и због спољних фактора који су укључени. Међутим, у то време остали смо одлучни да се у том процесу крене напред, па чак и данас, у сарадњи са нашим стратешким партнерима, укључујући и НАТО“, написао је он.

 

 

Да би се постигао овај циљ, према Тачију, постоје само две опције које спомињу у овом писму.

 

„Правна процедура укључује уставне амандмане којима ће се променити име — КБС у КОС, и усвајање новог закона за КОС. Ово би била најбоља опција. Међутим, у актуелним политичким околностима, практично је немогуће заузети овај приступ, јер уставни амандмани захтевају две трећине гласова у Скупштини Косова. Поред тога, уставни амандмани захтевају и две трећине гласова свих посланика који представљају друге заједнице које живе на Косову, укључујући косовске Србе. Нажалост, посланици који представљају косовске Србе потпуно су лојални само Србији, и они су јасно свој глас подигли против усвајања неопходних закона за успостављање КОС. С друге стране, законски, Србија и даље Косово сматра делом своје територије и не би саветовала посланике — косовске Србе — да гласају у корист ове трансформације. На крају, ова опција је практично немогућа због улоге вета Србије“, написао је он.

 

 

Друга опција, према Тачију, укључује само промене у постојећем закону о КБС. Нису потребни уставни амандмани. Све што треба да се уради јесте усвајање новог закона о КБС, којим ће оне променити своју мисију.

 

„У оквиру ове опције, нема потребе да се постојеће име КБС мења, нема потребе за уставним променама. Према томе, овакав приступ не захтева две трећине гласова свих чланица, као што не захтева ни глас две трећине чланова из редова албанске заједнице која живи на Косову, укључујући и косовске Србе. Закон може бити донет простом већином гласова свих посланика“, написао је он.

 

 

Тачи је нагласио да се толико ствари мења широм света и да су нови играчи спремни да прошире свој утицај у нашем региону.

 

Косово ће својом вољом сачувати и промовисати мирне добросуседске односе у циљу повећања стабилности и поверења између земаља у региону, тврди Тачи.

 

„Због тога, ми и даље остајемо снажно посвећени процесу нормализације односа између Косова и Србије. Међутим, Србија, коју Русија снажно подржава, не дели исти циљ са Косовом да постане чланица НАТО-а. Уместо тога, Србија још има претензију на територији Косова и константно добија све више и више оружја од Русије, укључујући и руске борбене авионе МиГ-29“, пише Тачи.

 

 

Он је рекао да је питање националне безбедности на Косову уско повезано са регионалном безбедношћу и уопште евроатлантским интеграцијама.

 

„У овом контексту, изражавам своје задовољство због чињенице да један од наших стратешких партнера, укључујући и НАТО, не поставља питање нашег сувереног права да делујемо у том духу. Са једином разликом да то нема никакве везе са крајњим циљем трансформације КБС, већ приступом или избором опцији како да се то уради.

 

 

Имајући ово у виду, већ сам јавно изјавио да смо спремни да ову трансформацију изведемо кроз опцију 1, уколико се услови буду брзо испунили. Нажалост, чињенице и став представника косовских Срба остају непромењени, тако да они настављају да се противе трансформацији КБС у било ком облику“, додаје у писму.

 

Према Тачијевом мишљењу, њихов став одражава став Србије о овом питању.

 

Тачи признаје да због тога законске иницијативе, предузете како би се КБС трансформисале, треба да се наставе у складу са законом на снази, процедурама и кроз транспарентан инклузивни процес.

 

 

Извор: КосСев

Тагови: ; ; ; ; ;