«Косовски председник» Хашим Тачи је поручио генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу да је веома озбиљно схватио упозорење Алијансе о могућим последицама сарадње у случају промене закона о Косовским безбедносним снагама, који би требало да омогући формирање оружаних снага Косова.

 

 

Како су пренели приштиншки медији, Тачи је у писму Столтенбергу изразио посебно жаљење што је генерални секретар НАТО обелоданио поменуте последице одмах након што је, како каже, покренута правна иницијатива.

 

«Са највишим поштовањем за НАТО и државе чланице, морам рећи да је Косово одлучно да спроведе овај процес кроз правне и политичке аргументе, укратко објашњене у овом писму», навео је Тачи и позвао чланице НАТО да «подрже овај процес и ојачају сарадњу са Косовским безбедносним снагама», зато што смо, како каже, те снаге заједно изградили.

 

У писму Столтенбергу и државама чланицама, уочи самита НАТО, Тачи истиче да су две опције за постизање циља у трансформацији Косовских безбедносних снага, али да је једна од њих, кроз промену устава, практично немогућа због Срба у «косовском парламенту», који ће, како каже, по наговору Србије, гласати против.

 

«Законодавство предвиђа допуну устава, како би дошло до промене назива КБС у КВ(С) Косовска армија и да се усвоји нови закон о војсци Косова», каже Тачи и истиче да би то, по њему била најбоља опција.

 

Међутим, додао је, због тренутних политичких услова, практично је немогуће постигнути овај подухват због уставног амандмана којим се захтева глас две трећине посланика «косовске Скупштине».

 

«Уз две трећине гласова свих посланика, потребно је и две трећине гласова свих посланика који представљају друге заједнице које живе на Косову, укључујући и косовске Србе. Нажалост они су лојални само Србији и дали су до знања да ће гласати против закона који је потребан да се створи војска Косова. У исто време, Србија Косово сматра делом своје територије и неће саветовати посланике да гласају за процес трансформације. На крају, ова опција је практично немогућа, због вета Србије», наввео је «косовски председник».

 

Друга опција, према Тачију, укључује допуну актуелног закона о Косовским безбедносним снагама.

 

«Ова опција не би захтевала уставне промене и све што би требало да буде урађено је усвајање нацрта закона о Косовским безбедносним снагама, без промена устава. Као резултат овај приступ не захтева две трећине гласова свих посланика и такође не захтева две трећине посланика који представљају друге заједнице присутне на Косову, укључујући и косовске Србе.

 

Закон би, навео је, могао бити излгасан уз већински глас свих посланика.

 

Тачи даље пише да се многе ствари мењају у свету и да нови актери желе да прошире свој утицај на регион.

 

Додаје да «Косово» жели да «чува регион и промовише добре комшијске односе у циљу појачања стабилности и међусобног поверења у региону».

 

«Стога, остајемо посвећени процесу нормализације односа измђу Косова и Србије. Србија, међутим, уз јаку подршку Русије, не дели исти циљ уласка у НАТО.

 

Напротив, Србија наставља да тврди да је Косово њена територија и добија наоружање од Русије, укључујући и авионе типа Миг-29. Косовска државна безбедност блиско је повезана са регионалном и евроатланском безбедношћу. У скалду с тим, срећан сам што нико од наших стратешких партнера, укључујући и НАТО не доводи у питање наш суверенитет», навео је Тачи.

 

Указао је и да разлика није у крајњем циљу, формирању косовске војске, већ у приступу који ће довести до тога.

 

«Са овим на уму, већ сам јавно изјавио да смо вољни да покренемо прву опцију ако услови за то створе у скорије време. Нажалост, чињенице и и позиција косовских посланика остаје непромењена док настављају да се противе трансформацији у војску», навео је Тачи истакавши да се став Србије одражава кроз став њених посланика на Косову.

 

Додао је да правна иницијатива за трансформацију Косовских безбедносних снага мора да се настави у складу са постојећим законима и прописима, као и то да буде транспарентна.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;