Тужба групе грађана из САД против Хрватске пред судом у Чикагу за накнаду штете за жртве усташког режима представља један од начина борбе за доказивање геноцида над Србима, Ромима и Јеврејима у злогласној НДХ, оцењује председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

 

Павелић и Хитлер

 

Линта сматра лицемерним изјаву хрватског Министарства спољних и европских послова како је тужба без основа јер према Уставу садашња Хрватска није правна наследница НДХ већ да је утемељена у одлукама ЗАВНОХ-а и касније у Уставима Социјалистичке Репубике Хрватске.

 

У писаној изјави медијима Линта каже да бројне чињенице недвосмислено показују да је данашња Хрватска својим дискриминатоским односом према Србима суштински наследник злочиначке НДХ.

 

«Туђманов режим је укинуо конститивност српског народа као једно од темељних начела ЗАВНОХ-а управо због огромних жртава које је поднео у борби против светског и хрватског нацифашизма», каже Линта.

 

 

Наглашава да би као један од важнијих доказа да Хрватска поштује ЗАВНОХ био да Хрватски сабор промени Устав и Србима врати статус конститутивног народа, као и да Хрватски сабор усвоји Резолуцију о осуди геноцида НДХ над Србима, Ромима и Јеврејима.

 

Линта истиче да постоји још доста примера да се данашња Хрватска идентификује са усташким режимом а не са традицијама антифашизма: проглашење усташке куне за хрватски новац, чинови у хрватској војсци су слични усташкима.

 

«Хрватски Завод за пензијско осигурање исплаћује усташама, домобранима или члановима њихових породица пензије у висини преко 50 милиона евра годишње, а током рата срушено је преко преко 3.000 споменика НОБ који се и даље не обнављају», појашњава Линта.

 

 

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ; ; ;