Радио-телевизија Војводине је од фебруара започела емитовање остварења светске кинематографије, а месец март намењен је остварењима украјинске кинематографије, пише на сајту РТВ. У понедељак 13. марта у 23.20, у термину савременог документарног филма, приказан је документарни филм Татјане Кулаковске и Ане Мартненко — Војници духа (2016).

 

 

Драган Станојевић, председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону, реаговао је на емитовање оваквог филма на јавној медијској кући у Србији. Он је позвао људе да упуте захтеве својим странкама и покретима у Србији да реагују на ову невероватну провокацију саопштењима, захтевима, дописима свим институцијама у Србији. Он је додао «да РТВ показује украјинску културу, то би било лепо, али они под маском културног програма прикривају демонстрацију ратнохушкачке политике против народа на Донбасу, и то нама Србима сервирају кроз јавни сервис који ми плаћамо». Драган је уједно покренуо иницијативу којом тражи одговорност директора РТВ за приказивање овог филма.

 

На свом Фејсбук профилу написао је:

 

«Људи не могу да верујем, управо на РТВ1 иде Украјински документарни филм који говори о «храбрости» батаљона на аеродрому у Доњецку!

Ово је невероватно, тамо где се убија мирни народ и деца у својим кућама на нашој ТВ показују као хероје те људе?!!

Ево, позивам сада све организације и политичке партије да реагују на ово што је урадила ова телевизија и да тражимо смену директора РТВ1 и свих одговорних који су пустили ову емисију, који на овај начин промовишу убиства мирних грађана на Донбасу!!!

Позивам да сви упутите захтев својим странкама и покретима да реагују на овау невероватну провокацију, саопштењима, захтевима, дописима свим институцијама у Србији!

Ово је невероватан ударац на нашу Руску браћу и на Укрјински народ на Донбасу ког убијају они, које ова ТВ представља као хероје!!!»

 

 

Иначе, поздрав «Слава Украјини! Слава херијима!» се први пут појављује у време Украјинске народне републике (1917-1920). Тај исти поздрав се чуо у време Другог светског рата уз римски поздрав са подигнутом десном руком у ваздух, иначе познатији као фашистички поздрав. Еквивалент на нашим просторима је, по свему судећи, усташки поздрав «За дом спремни». Овај поздрав су користили чланови ОУН-УПА (Украјинске устаничке армије) у Другом светском рату.

 

Пољском парламенту предложена резолуција о признању украјинског геноцида

 

Украјинска устаничка армија била је паравојна формација, наоружано крило Организације украјинских националиста које је предводио Степан Бандера, те су њени припадници по њему добили име бандеровци. Циљ јој је био стварање Украјине као независне и етнички чисте националне државе. У време настанка Украјина се највећим делом налазила под влашћу нацистичке Немачке, те су бандеровци према својим прокламираним циљевима требали да се боре против немачких снага. У стварности се УПА далеко више оријентисала на борбу против супарничких паравојних формација, како тзв. Украјинске националне револуционарне армије, тако и совјетских партизана и пољских герилских формација, а 1943. је приликом тзв. Волињског клања извела масовно етничко чишћење пољског становништва у којима је страдало између 60.000 и 100.000 људи.

 

Парад украинских националистов в Станиславе (ныне Ивано-Франковск) в честь визита генерал-губернатора Польши рейхсляйтера Ганса Франка, октябрь 1941 г.

 

Украјинци славе злочинце

 

У Србији је 24. фебруара у 12 часова у Београду у хотелу Allure caramel (бивши Адмирал) одржана трибина где је било речи о тешким ратним догађајима у Донбасу, током којих и данас гине много недужних људи, а пре свега деце. Трагичну исповест Ане Тув, жене и мајке која је изгубила мужа и двоје мале деце када су пале гранате на њену кућу могли смо да чујемо на трибини коју је организовао Драган Станојевић. Страшна судбина Ане Туб најбоље показује ситуацију у Донбасу, а она је на овој и многим другим одржаним трибинама позвала светску јавност да утичу на украјинску власт да престану са убијањем сопственог народа и сопствене деце.

 

Више о томе каква је заправо ситуација у Донбасу и ко су људи који се филмом приказаним на РТВ-у глорификују можете прочитати овде:

 

«Народ Донбаса се захваљује Србима на подршци». У Београду одржана изложба посвећена деци Новорусије

 

Извор: ФБ профил Драгана Станојевића/ Њуз Фронт/Википедија/ РТВ

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;