Мајке заузимају простор испред Скупштине гдје почињу штрајк глађу.

Опубликовано Informativni portal IN4S 14 марта 2017 г.

Данас се на платоу испред Скупштине Црне Горе у 14 часова одржала конференција за новинаре на којој су мајке, које протестују због смањења накнада за троје и више деце најавиле штрајк глађу.

 

Да подсетимо, Савковић је јуче позвала и председника Црне Горе Филипа Вујановића да се изјасни о овом Закону и тражила да одговори мајкама да ли зна шта је потписао „ако је он председник ове државе и ако се ишта пита“.

 

Дозвола за протест последњи пут им је продужена до 17. марта. Одлуку о штрајку глађу саопштила је организаторка протеста, Жељка Савковић.

 

“Почиње штрајк глађу. Апелујем на све мајке Црне Горе да не осећају грижу савести које због здравља не могу да се придруже радикализацији”, саопштила је она.

 

Она сматра да Црна Гора треба да се солидарише са њима.“Сви пензионери, студенти треба да буду овде. Где су синдикати? Да ли синдикалци имају мајке? Гдје су просветни и здравствени радници? Све их очекујем овде”, рекла је она.

 

Додала је да Влада, уместо што смањује накнаде мајкама, треба да ограничи све плате које су преко хиљаду и по или две хиљаде еура.

 

“Чекамо ми, чекају они. Ми чекамо одлуку Уставног суда, а они чекају да више ниједну мајку овде не виде. Е, то се неће десити. Сваки грађанин и политичар треба да нас подржи”, казала је Савковић.

 

Једна од организаторки протеста Росанда Лола Пековић нагласила је да ће их Влада “гледати још”.

 

“Гледаће нас и свет, па нека се стиде. А, можда им и опростимо ако дођу овдје, извине нам се и поднесу оставке”, казала је Пековић.

 

На протест су дошли челници ДФ-а које је део окупљених дочекао аплазом.

 

Мајка из Бијелог Поља прокоментарисала је финансијску политику “стезања каиша”.

 

“Ми смо каиш извукли и увукли ластике да нам не попадају гаће… Кажу да су мајке оштетиле буџет за годину? А, шта сте ви оштетили за 27 година? Каже Милутин Симовић да нису ‘ударили’ где је најтање. Па, наравно да несу јер је најтање тамо где нема ништа. Једино да им одбије од бубрега”, казала је она.

 

Мајка из Котора каже да је читава Црна Гора социјални случај осим, како је додала, ових “преко пута” показујући на Скупштину и Владу Црне Горе.”Њихове плате су преко хиљаду и по еура, а Црна Гора живи од 200 или 100 еура… Да је људи да дођу, па да нам се придружи цела радничка класа. Сви они се боје отказа. Део плате примају у банци, а део ‘на руке’. Кад дођy у наше године биће просјаци”, оценила је мајка из Котора Зорица Васиљевић.

 

Протесту се придружио и књижевник Милика Павловић који слави 85 рођендан.

 

Он је мајкама поделио књиге. Мајке су се посебно захвалиле и Зорану Шћекићу који је инвалид, и на протест је дошао са слепом супругом и кћерком.

 

 

ин4с

Тагови: ;