Москва и Каиро демантовали су наводе да су руски специјалци послати у египатску ваздухопловну базу у близини границе са Либијом како би пружили подршку влади на истоку те земље.

Агенција «Ројтерс» пренела je да се руске специјалне снаге и беспилотне летелице налазе у бази Сиди Барани.

 

Портпарол руске армије Игор Конашенков демантовао је наводе западних медија, истичући да нема руских специјалаца у бази Сиди Барани, наводи РТ.

 

 

 «Неки западни медији објављују извештаје цитирајући неименоване изворе већ неколико година», навео је Конашенков.

 

Конашенков је истакао да «никада глупље нису звучале речи Ројтерсовог извора» који је рекао да је истрага америчких обавештајаца о Русима сложена, јер Москва ангажује трећу страну и агенте у цивилној одећи.

 

И портпарол египатске војске Тамер ел Рифај негирао је наводе британске агенције и поручио да нема страних трупа на територији Египта. «То је питање суверенитета», нагласио је Рифај.

 

Цитирајући америчке и египатске изворе, Ројтерс је јавио да се руске специјалне снаге и беспилотне летелице налазе у бази Сиди Барани, 100 километара од египатско-либијске границе.

 

Неименовани египатски војни званичник истакао је да руска јединица има 22 војника, не желећи да говори о циљу њихове мисије.

 

Додао је да је шест руских јединица почетком фебруара стигло у базу Марса Матру, које су после 10 дана наставиле свој пут ка Либији.

 

Истина је, да је Либијска влада  затражила од Русије помоћ у обуци војника и ремонту војне технике, а Москва је обећала да ће помоћи.

 

„Затражили смо од руских власти да нам помогну у обуци војника и ремонту војне технике, јер већина наших официра се обучавала у Русији и многи владају руским језиком и знају како да користе руску технику. Обећали су нам помоћ у борби против тероризма“, изјавио је председник Парламента Либије Акила Салех Иса.

 

Извор РТС

 

 

Тагови: ; ; ; ;