Први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се са првим замеником министра индустрије и трговине Руске Федерације Глебом Никитином са којим је размотрио стање и перспективе даљег развоја трговинско-економских односа две земље.

 

 

 

Дачић и Никитин су се састали након свечаног отварања изложбе «Експо — Русија Србија 2017», која се по четврти пут одржава у Београду.

 

 

Ивица Дачић и његов саговорник су развој трговинског економских односа размотроли посебно са аспекта приближавања српске привреде руским инвеститорима, реализације постигнутих договора, као и нових заједничких пројеката.

 

 

 

Обострано је оцењено да постоји велики потенцијал за даље унапређење економске сарадње, на чему треба посвећено радити, док ова и сличне манифестације умногоме доприносе директном повезивању релевантних привредних субјеката две државе, саопштено је из МСП-а.

 

 

Дачић је, након отварања изложбе «Експо-Русија Србија 2017» и састанка са Никитином рекао новинарима да је имао веома добре и конструктивне разговоре са првим замеником министра индустрије и трговине Руске Федерације и да је закључено да две земље морају да буду конкретне, како би унапредиле спољнотрговинску размену, која је, како је нагласио испод могућности.

 

 

 

«То што се волимо, волимо се, али треба да радимо и потребна нам је посвећеност реализацији конкретних пројеката», рекао је Дачић.

 

Додао је да му је Никитин рекао да постоји много руских фирми које су заинтересоване да у Србији локализују своју производњу, односно да направе руску индустријску зону и логистичке центре са тенденцијом да се продаја реализује не само на српском и руском тржишту већ и на тржишту ЕУ , других земаља у региону.

 

 

Дачић је истакао да у свету сви «седе на две столице» кад је реч о економији, те да и многи европски инвеститори улажу у Србију да би овде производили, а извозили у Русију.

 

 

«Исто тако и многи руски инвеститори долазе у Србију да би овде производили, а затим извозили у Европску унију. То је економија и не треба мешати политичке и економске теме», нагласио је први потпредесник Владе Србије.

 

 

Према речима Дачића, Србија и Русија треба да ресетују економске односе у смислу неких добрих пројеката који су од капиталног значаја, а не да се иде од пројекта до пројекта.

 

 

Он је казао да је у данашњим разговорима са Никитиним учествовао и министар Републике Српске Петар Ђокић и да је интерес и РС да унапређује сарадњу са Русијом.

 

 

Никитин је казао да Србија и Русија имају добру економску сарадњу и да је у прошлој години физички обим воза и извоза био чак нешто већи од планираног.

 

 

«Морамо сви да се позабавимо да се повећа и вредност и количина извоза и из Србије и из Русије, јер су сви економски услови за то створени», рекао је он и додао да се објективно предвиђа повећање трговинске размене две земље у наредном периоду.

 

 

Према речима Никитина, изложба која је данас отворена је веома важна за унапређење и јачање пословних односа Србије и Русије и да постоји предлог да се овакве манифестације одржавају два пута годишње.

 

 

 

РТС/ЊУЗ ФРОНТ

 

 

 

Тагови: ;