Свештеник Лука Прцела, којем је данас у сплитском Суду за прекршаје почело суђење због негирања злочиначког карактера Независне Државе Хрватске, није се појавио у судници, па је расправа одгођена за 26. април.

 

 

Судија Јасенка Павловић појаснила је да Прцела није дошао јер је већ раније доставио своју писану одбрану, па није ни био обавезан да се појави на расправи.

 

На суђење, због оправданог разлога, није дошла новинарка Наташа Шкаричић, која је Луку Прцелу пријавила Општинском тужилаштву након што је прошле године током мисе коју је преносила Хрватска радио-телевизија негирао злочиначки карактер НДХ.

 

Ни друга два сведока нису се појавила на суђењу — Анита Карготић, која није преузела судски позив, и Ирис Борчић, којој је позив уредно достављен.

 

Прцела је оптужен да је у мају 2016. године у ТВ преносу рекао да Колинди Грабар Китаровић не може опростити што је изјавила да НДХ није била независна, већ злочиначка, те упитао по чему је данашња Хрватска независнија од оне 1941-1945. године, преносе хрватски медији.

 

Према Закону о прекршајима против јавног реда и мира, свештенику Луки Прцели за тај прекршај може бити изречена новчана или затворска казна од месец дана.

 

 

СРНА

Тагови: ;