Лидер пољске владајуће странке Јарослав Качињски је негирао могућност да Пољска, уколико ЕУ крене у више брзина, пређе на евро. Он сматра да је улазак у европску монетарну унију могућ тек када земља достигне 85% богатства Немачке по глави становника.

 

 

„Не. Улазак у еврозону би значио или да би злот био прецењен што би био удар на наш извоз а 45% БДП чини извоз, дакле и на наш стандард. Или би злот потценили, што би био шамар нашем животном стандарду, дошло би до пада потражње и удара на привреду. Од тога се не може побећи“, казао је Качињски у интервјуу који данас објављује Жечпосполита, а преноси Бета.

 

Качињски је рекао да није могуће да се нађе прави адекватан курс злота према евру за улазак у еврозону а не би било могуће ни одржавати радикалну разлику у ценама у Немачкој и Пољској, па би Пољаке чекао пад животног стандарда за 20 до 25% током пуно година.

 

„Литванија и Словачка су улазиле у еврозону у време кризе. Доживеле су пад стандарда а онда су прешле на евро. Такође, уз пуно поштовање тих земаља, њихове привреде су далеко мање. Економски механизми ту делују другачије“, рекао је он, додајући да би Пољска могла да уђе у сферу европске интеграције тек када по стандарду по глави становника достигне 85% богатства Немачке.

 

Ката

 

 

 

Тагови: ; ; ;