Присталице Грађанске иницијативе «За заједничку Македонију» наставили су и вечерас протесте у Скопљу и још тридесетак градова против платформе албанских политичких партија која, како сматрају, угрожава унитарни карактер државе.

 

 

 

Један од организатора протеста Богдан Илиевски рекао је да се вечерас широм Македоније на протестима окупило више од 150.000 грађана.

 

 

Грађанима у Скопљу придружиле су се и камионџије, а сви заједно изразили су спремност да истрају у напорима за очување унитарности државе и одбране Устава Македоније.

 

 

На неколико локација у Скопљу излијепљени су плакати са фотографијама посланика опозиционог СДСМ-а Стеве Пендаревског, Павла Богоевског и Ивана Туфегџића који симболизују потернице.

 

 

На плакатима се наводи да су посланици СДСМ-а издајници јер су прихватили озваничење албанског као другог службеног језика, двојезичне новчанице, те редефинисање државе.

 

 

Данас је објављен и податак да су посланици македонског Собрања у последња два месеца примили плате у укупном износу од 320.000 евра, иако нису имали ниједан радни дан након верификације мандата.

 

 

Најмања посланичка плата, без учешћа на седницама, износи 1.335 евра и три пута је већа од просечне плате у Македонији.

 

 

Протести у Скопљу почели су након што је лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски оптужио СДСМ и њиховог лидера Зорана Заева да заједно са албанским политичким партијама припремају редефинисање Македоније и позвао грађане да се укључе у одбрани државе.

 

 

Македонија се налази у дубокој политичкој кризи након превремених парламентарних избора одржаних средином 2014. године.

 

Криза је интензивирана крајем прошле године, након одржавања нових ванредних парламетнарних избора. Три месеца после ових избора још није изабран председник Собрања и формирана Влада.

 

 

 

Тагови: ;