Специјалци ратне морнарице САД, познатије као „фоке“, који на души већ носе Осаму бин Ладена, први пут изводе војне маневре са циљем напада на Северну Кореју. У тим војним вежбама учествују јединице за специјалне намене Арми ренџерс, Делта форс и Зелене беретке, пише јужнокорејска агенција „Јонхап њуз“.

 

 

„Различите јединице које учествују у тим војним вежбама под називом ’Фол игл‘ и ’Ки рисолв‘ увежбававале су ликвидацију војног команданта Северне Кореје и кључних објеката војне инфраструктуре“, наводи се у чланку.

 

„Морским фокама“, између осталог, наложено је да ликвидирају контроверзног севернокорејског лидера Ким Џонг Уна и униште оружје за масовно уништавање, наводи издање „Јунг енд дејли“.

 

Високи чиновници Пентагона су изјавили у интервјуу новинарима да ове војне вежбе представљају „сурову поруку“ руководству Северне Кореје. Уосталом, Гери Рос, командант Ратне морнарице САД није потврдио информације о плановима за ликвидацију Ким Џонг Уна. Он је изјавио да је циљ војних вежби „Фол игл“ — јачање војне алијансе САД у Јужној Кореји.

 

Северна Кореја је већ изјавила да припрема „сурови одговор“ на могуће акције носача авиона „Карл Винсон“ који се тренутно налази у јужнокорејским водама против ње, нагласивши да ће јој за напад бити довољан и најмањи сигнал напада на њену независност и суверенитет.

 

 

СПУТНИК

Тагови: ; ;