Јуче је у хотелу Метропол у Београду отворена Четврта Међународна изложба «EXPO — Russia — Serbia — 2017», на којој је министар спољних послова рекао да Србија не жели да буде члан НАТО.

Отварању сајма присуствовали су  амбасадор Руске Федерације у Београду Алксандар Чепурин, министар спољних послова Србије Ивица Дачић, почасни гост из Русије -Први заменик Министра индустрије и трговине Руске Федерације Глеб Никитин.

 

Сајам  у трајању од три дана ( 15-17 март) организује руска компанија «Зарубеж Експо», под покровитељством Трговинско-индустријске коморе Русије и Привредне коморе Србије.

На церемонији свечаног отварања  говорио је амбасадор Русије Александар Чепурин који је истакао важност ове изложбе којом Србија показује своју опредељеност за ширење пословне сарадње са Русијом

 

Такође, на церемонији отварања говорио је и министар спољних послова Србије Ивица Дачић који је изразио очекивање да ће Србија у предстојећем периоду забележити не само инвестиционе сарадње, већ и раст извоза из Србије у Русију. Подсећамо, да је током 2016. извоз Србије у Русију је повећан у односу на претходну годину.

 

Након обраћања министра Дачића  пресечена је трака чиме је  сајам отворен.

По пресецању траке, амбасадор Чепурин, министар Дачић, господин Никитин су заједно  са организаторима изложбе прошетали изложбеним халама задржавајући се на штандовима компанија «РЖД Интернешнала», Ростсељмаша, Росијскије технологии“, „Русавто“, „Оптикенерго“,“ Хуманитарног центра Министарства за ванредне ситуације у Србији» и других.

 

Након обиласка изложбеног простора одржан је билетерални састанак на коме је размотрено актуелно стање и перспективе даљег развоја трговинско-економских односа две земље.

Након билетералног састанка господин  Глеб Никитин и министар Ивица Дачић су одговарали на питања новинара.

 

Једно од питања је било повезано са  констатацијом Сергеја Бабурина изреченом претходног дана на прес конференцији, да српски привредници и Србија морају да се одлуче на којој столици хоће да седе — Русије или НАТО.

Господин Никитин је рекао да се о седењу на две столице може говорити само у геополитичком контексту, а да у бизнису не постоје две столице,

Након тога је одговор на питање дао је и министар Дачић:

 

«Знате шта, ја не бих да говорим о НАТО –у , зато што о томе нико не размишља код нас. Ми смо јавно рекли да не желимо да будемо чланови НАТО, исто као што не бисмо желели да будемо чланови неког другог војног савеза», нагласио је Дачић.

 

Лола Ђорђевић